[ Annons ]

Andrahandshyrorna i Stockholm är högre än någonsin. En etta i Stockholm kostar i dag nästan 30 procent mer att hyra jämfört med för bara två år sedan, skriver di.se.
Publicerat 13 januari, 2015

Andrahandshyrorna i Stockholm på rekordhög nivå

Andrahandshyrorna i Stockholm är högre än någonsin. En etta i Stockholm kostar i dag nästan 30 procent mer att hyra jämfört med för bara två år sedan, skriver di.se.

I Stockholms kommun kostar en genomsnittlig etta 6 800 kronor per månad att hyra i andra hand idag, vilket är en ökning med 10 procent på ett år. Det gäller både bostadsrätter och hyresrätter. Ettorna i Stockholm kostar cirka 2 000 kronor mer i månaden att hyra jämfört med rikssnittet. Det visar statistik som Blocket Bostad har tagit fram på uppdrag av Dagens Industri.

[ Annons ]

Undersökningen på Di.se visar också att fjärde kvartalet 2012 kostade en etta knappt 5 300 kronor att hyra i andra hand, vilket är en prisökning med nästan 30 procent på två år. Andrahandshyrorna för tvåor har ökat från 8 700 kronor till 11 100 kronor.

Bostadsrätter hyrs ut för mer pengar än vad hyresrätter gör. Förra året kostade en hyresetta i snitt 5 400 kronor i månaden att hyra i andra hand i Stockholms kommun medan en bostadsrätt kostade 7 600 kronor. Prisuppgången låg i snitt på 7 procent för en hyresetta i Stockholm.

I Stockholms stad är det idag dyrast att hyra i andrahand på Kungsholmen, där snitthyran för en etta ligger på 8 900 kronor, därefter kommer Vasastan/Norrmalm och Östermalm/Djurgården. En andrahandsetta i Göteborg och Malmö kostade ifjol 4 500 kronor i snitt, en prisökning på 3 respektive 4 procent.

2013 ökade utbudet av andrahandslägenheter med 33 procent i Stockholms kommun. Under 2014 blev 6 procent fler lägenheter tillgängliga för andrahandsuthyrning.

En orsak bakom de ökande andrahandshyrorna är att i februari 2013 blev det möjligt för bostadsrättsinnehavare att ta ut högre hyra vid andrahandsuthyrning, skriver Di.se. För hyresrätter gäller skälig hyra, i princip samma hyra som lägenhetsinnehavaren själv betalar för lägenheten.

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]