[ Annons ]

Nya redovisningsregler kan innebära att månadsavgifterna för nya bostadsrätter ökar med 30 procent. Den varningen skickar nu Riksbyggen ut till sina medlemmar.
Publicerat 12 februari, 2014

Ändrade avskrivningsregler dyra för bostadrättsägare

Nya redovisningsregler kan innebära att månadsavgifterna för nya bostadsrätter ökar med 30 procent. Den varningen skickar nu Riksbyggen ut till sina medlemmar.

Med nya redovisningsregler som infördes i år ska det inte vara möjligt att göra så kallade progressiva avskrivningar där ägarna av en fastighet, ofta en bostadsrättsförening, skriver ner med låga värden under många år fram till att en totalrenovering måste göras. Längre avskrivningstider än 100 år får inte heller användas. Idag finns det exempel på föreningar som har avskrivningstider på upp till 1 000 år för att pressa ner avgifterna och höja värdet på lägenheterna.

[ Annons ]

– I de flest fall är sannolikt linjär avskrivning att föredra, men anser föreningen att en progressiv avskrivning bättre speglar nyttjandetiden och kan anföra godtagbara skäl för detta bör en sådan avskrivningsmetod också kunna godtas, säger Ulla Werkell, skattejurist på Fastighetsägarna Sverige.

 Nu varnar Riksbyggen för att de ändrade reglerna kan innebära högre månadsavgifter för bostadsrättsinnehavare av framför allt nyproducerade lägenheter. I ett internt PM som SvD tagit del talas det om höjningar med 30 procent, vilket kan innebära några tusen kronor i månaden för en större lägenhet.

Men det är inte bara nya föreningar som kan få höjda avgifter. Även äldre föreningar som i sin bokföring varit för ”optimistiska” med avskrivningar kan drabbas. Som en förening i Hammarby sjöstad där man enligt SvD tillämpade progressiv avskrivning före finanskrisen och skrev av med 0,32 procent istället för tidigare 1 procent per år. På det sättet lyckades man över en natt ”plocka bort” 750 000 kronor från resultaträkningen.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]