Per Gawelin, vd region Mitt Castellum. Foto: Pavel Koubek
Publicerat 28 november, 2018

Andra halvlek för lagspelaren

För Per Gawelin byttes allsvensk fotboll och landslagsdrömmar mot en offensiv roll i fastighetsbranschen. Han står bakom den största satsningen hittills för fastighetsbolaget Castellum.

Han tar ett par säkra steg ut på konstgräset som badar i strålkastarljus. Eyravallen, eller som det numera heter Behrn Arena, är fortfarande hemmaplan om än numera enbart på läktarplats.

[ Annons ]

– Vad sugen man blir, säger han och blickar upp mot västra läktaren där Örebroklacken står.

Men den tiden är förbi.

– Jag ska operera knät nu på torsdag.

Och det är inte första gången. ”Gawwe” räknar tyst för sig själv – tolv knäoperationer har han genomlidit.

Men väl ute ur arenaljuset, över en kopp kaffe, verkar Per Gawelins, vd region Mitt Castellum, sug efter att åter jaga boll vara tämligen övergående. Och trots allt – den nuvarande karriären som offensiv mittfältare i Castellum är betydligt längre än den som elitidrottare.

Per Gawelin
Ålder: 40 år.
Titel: vd region Mitt Castellum.
Karriär: Nora BK Juniorlag –93, Örebro SK juniorlag –95, Mittfältare Örebro SK 04.
Bor: Villa i Örebro.
Familj: Sambo och tre barn. Agnes 5 år, Adrian 12 år och Felicia 22 år (bonusdotter).

Vi tar det från början. Per ”Gawwe” Gawelin spåddes en lysande framtid när han debuterade i allsvenskan som mittfältare i Örebro SK. Han gjorde 15 mål på 112 matcher för klubben. Den 12 februari 2001 gjorde han landslagsdebut mot Kina i vänskapsturneringen King’s cup. Det blev hans första och sista landslagsframträdande.

Karriären tog definitivt slut på Malmö Stadion långfredagen 2004. Per Gawelin fick en Malmöspelare över sig och den då redan ansträngda knäleden trycktes ihop. Några dagar senare gjorde landslagsläkaren Leif Swärd i Göteborg en titthålsoperation.

– Han sa: ”Per, nu räcker det”. Men det kändes faktiskt mer som en lättnad. Varje gång jag skulle tillbaka innebar lång rehabiliteringstid och det kunde bitvis vara mentalt påfrestande. Men visst kan jag ibland tänka: synd att jag inte fick spela längre än tills jag fyllde 26 år. Men jag har aldrig känt någon bitterhet.

Citypassagen är Castellums största nybyggnadsprojekt i Sverige genom tiderna. Här tar man också ut svängarna med ny smart teknik för uppvärmning och återanvändning av energi. Foto: Pavel Koubek

Det var fotbollen som ledde vidare till nästa steg i karriären.

En annons i lokaltidningen talade om att Aspholmen Fastigheter sökte förvaltare. Per Gawelin hade ingen särskild dragning till just fastighetsbranschen, men den tidigare ÖSK-spelaren Niklas Aronsson, numera affärsutvecklingschef på Castellum, stod som kontaktperson. Per Gawelin klarade uttagningarna och inledde på nytt klättringen mot toppen.

År 2016 samlades hela koncernen, där Aspholmen var ett av flera helägda dotter-bolag, under det gemensamma varumärket Castellum. Per Gawelin knep platsen som affärsområdeschef för Castellums kontor i Örebro. Och den första januari var det dags att på nytt dra på sig lagkaptensbindeln. Ansvaret för Region Mitt Castellum låg nu på honom.

Det går inte att dölja att en viss belåtenhet skiner igenom när han konstaterar att bygget Citypassagen, det stora kontorshuset mitt i Örebro, är den största satsningen hitintills i Castellums historia. Men han är noga med att poängtera att han inte favoriserar hemstaden före de andra fem orter han ansvarar för – Växjö, Västerås, Norrköping, Linköping och Jönköping.

– Nä, den uppgiften hade jag väl mer i rollen som affärsområdeschef i Örebro. Och jag tycker att vi gjort ett bra avtryck. Citypassagen är ju ett av flera exempel. Men jag känner inte att jag har några behov att sätta avtryck för egen del. Utan jag ser mer till vad jag kan bidra till för att hela bolaget ska utvecklas och bli bättre.

En självuppoffrande insats för lagbygget som säkert hade fått tummen upp av förbundskapten Lars Lagerbäck och de andra kaptener han haft över sig innan Henrik Saxborn (koncernchef och vd Castellum).

Vi står i den stora öppna passage som skär rakt igenom byggnaden – själva citypassagen med andra ord.

Här ska allmänheten kunna passera rakt igenom byggnaden.

– Här ska allmänheten kunna passera rakt igenom byggnaden. Ett nytt grepp för att byggnaden ska kännas inbjudande.

På så vis en antites till Rättscentrum, som också ägs och förvaltas av Castellum, mitt över gatan. En betydligt mer stängd sluten byggnad, av förklarliga skäl.

– Det var också ett uttalat önskemål från kommunen att en byggnad med ett så centralt läge också skulle kunna bjuda på stor öppenhet.

Uppenbarligen blev man från kommunens sida så pass nöjd med lösningen att man valde att flytta in tre förvaltningar hit.

– Örebro kommun är generellt en bra samarbetspartner. Oftast är de framåt, men man måste också komma ihåg att de inte bara har Castellum att hantera.

Per Gawelin konstaterar att det inte är några större problem att hitta projekt i de sex städerna att driva. Utmaningen ligger i att komma framåt snabbare. Där tycker han att kommunerna ofta dras med ett oförtjänt dåligt rykte.

– När man som bolag möter hinder, vilket man ju ibland gör, tycker jag att det är så lätt att av ren slentrian skylla egna tillkortakommanden och brister på kommunen, säger Per Gawelin.

Foto: Pavel Koubek

[Favoriten]
Allt med U2
– Jag var väl runt 14 år när jag första gången hörde deras skiva Achtung baby och fastnade för U2. Sedan dess har jag sett dem live 16 gånger, och nu ska jag till Dublin och se dem på hemmaplan. Jag har svårt att sätta fingret på vad det är just med U2, men varje gång jag lyssnar på dem upptäcker jag något nytt. Men nä, jag laddade inte med U2 inför matcherna. Då villa jag bara ha tyst och fokusera.

Med tanke på hur illa de där knäna tjänat honom är det med imponerande spänst han tar täten uppför trapporna. Citypassagen bjuder onekligen ett och annat spännande att se. Tydligast avtryck ger solcellerna som är integrerade i två av fasaderna. Genomgående har man tagit stor miljöhänsyn. Ventilation och belysning är behovsstyrd. Fastigheten försörjs med grön el, förnyelsebar fjärrvärme och fjärrkyla.

– Men att vi uppnår Miljöbyggnad nivå Silver är det nog få som egentligen vet vad det innebär.

Per Gawelin vet att det ibland krävs lite publik-friande spel om det ska bli några applåder. Sommarens vattenbrist till trots, den okonventionella lösningen att nyttja regnvatten för att spola toaletter handlar lika mycket om konkreta åtgärder kopplade till människors vardag.

Per Gawelin skrattar åt journalistens lätt konspiratoriska upplägg att storsatsningen i Örebro bottnar i att konkurrenten Behrn fastigheter la beslag på hemmaarenan. Foto: Pavel Koubek

Lika konkret är projektet Samspelet som Castellum här driver tillsammans med PEAB. Ett socialt projekt med målet att öka intresset för bygg- och fastighetsbranschen genom att anställa ungdomar och unga vuxna med utländsk bakgrund.

–   Är det något jag har med mig från idrotten så är det det konstanta umgänget med olika typer av människor, från olika delar av världen med olika kulturer i botten. Man får en naturlig respekt för alla sorters människor. Där har vi i fastighetsbranschen fortfarande stora utmaningar. Jag tror att vi har mycket att vinna på att få in fler med olika bakgrund. Ju fler synvinklar, tankar och idéer vi kan få med, desto bättre blir vi. Det finns en ren affärslogik bakom att satsa på mångfald.

Vi har mycket att vinna på att få in fler med olika bakgrund.

Vad mer har du tagit med dig från fotbollen?

– Kanske är det viktigaste egentligen sådant som man inte tar med sig. Där fanns ett ledarskap som kanske inte alltid var så klockrent. Elitidrott är en speciell miljö där man tror att alla har en stark vinnarskalle och en vilja av stål. Men det är inte alltid så.

Talar du om dig själv nu?

– Nja, själv har jag alltid haft ett driv och en stark vilja att vinna, eller att inte förlora. Men alla inom elitidrotten är inte per automatik vinnarskallar och hårdhudade. Utan det finns de som har en otrolig talang och bara vill spela för att det är kul. Där går ibland ledarskapet inom elitidrotten fel.

Går det att föra över på din karriär efter fotbollen?

– Det är lätt att man förutsätter att alla klarar av att ha pressen på sig att alltid leverera och att alla ska ha det egna drivet. Men många av oss, även elitidrottare, behöver stöttning på vägen för att sträva efter ständig förbättring. Och eftersom vi alla är olika och unika så går det inte att behandla alla lika, däremot ska man behandla alla rättvist. Men det är olika saker.

[Fakta]
Region Mitt Castellum
Vad: Mitt är en av fyra regioner i ett av Sveriges största börsnoterade fastighetsbolag inriktat på kommersiella
fastigheter för näringsliv och myndigheter.
Bestånd: 1 150 000 kvm, 19 mdr i fastighetsvärde (vilket är cirka 22 procent av Castellums totala bestånd.
Orter: Örebro, Växjö, Västerås, Norrköping, Linköping och Jönköping.
Medarbetare: 85 personer.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]