[ Annons ]

Kommersiella fastigheter är en ”underbeskattad sektor”. Finansminister Anders Borgs uttalande har satt igång spekulationer om vilka åtgärder som planeras på finansdepartementet.
Publicerat 22 oktober, 2013

Anders Borg vill ha mer skatt från fastighetssektorn

Kommersiella fastigheter är en ”underbeskattad sektor”. Finansminister Anders Borgs uttalande har satt igång spekulationer om vilka åtgärder som planeras på finansdepartementet.

–Kommersiella fastigheter har en något lägre beskattning än andra sektorer och vad som är långsiktigt rimligt, sa finansminstern i samband med presentationen av budgetpropositionen. Många har tolkat det som att Anders Borg vill höja fastighetsskatten som idag är 1 procent av taxerat värde.

[ Annons ]

– Fastighetsskatten betalas av våra hyresgäster, så en höjd skatt slår direkt mot närings-livet. Bolagsskatten har sänkts så detta kan man ju uppfatta som att skatten på bolag höjs igen. Jag trodde att regeringen ville ha en lägre beskattning av företag, säger Per-Arne Rudbert, vd på Humlegården.

Ulla Werkell, skattejurist på Fastighetsägarna Sverige tror dock inte att finansdepartementet kommer att röra fastighetsskatten.
– Det är framför allt ränte- avdrag som företagsskattekommittén nu tittar på, och jag ser Borgs uttalande som ett sätt att kratta manegen inför ett slutbetänkande som kommer den 31 mars nästa år.

På finansdepartementet anser man att lånat kapital har en alldeles för förmånlig behandling jämfört med eget kapital. Det är tillåtet att göra fullt ränteavdrag som för vilken kostnad som helst. För kapitalintensiva fastighetsbolag som för det mesta är högt belånade blir effekterna större än i andra branscher. Finansministern ogillar också att utländska investerare lånar ut till ett dotter-bolag i Sverige och sedan hämtar hem vinsten som ett ränteavdrag.

Ulla Werkell har viss förståelse för att vissa avdrag kan justeras som en anpassning till andra länder i EU, men hon varnar för att konsekvenserna kan bli allvarliga om det inte sker med största försiktighet.
– 60 procent av panterna i banksystemet är fastigheter.Vad händer med stabiliteten i bankerna om värdet minskar med 10 till 15 procent?

Finansdepartementet har trots många påstötningar inte velat ge några kommentarer till Borgs uttalande till Fastighetstidningen.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]