Publicerat 1 mars, 2019

Anders Borg varnar för skuldsättning, Lennart Weiss för bostadsbrist

Både före detta finansminister Anders Borg och Veidekkes Lennart Weiss ser stora problem inför framtiden. Men de är inte överens om vilka som är allvarligast.

I en diskussion om det ekonomiska läget som sändes i en podd på ekonomikanalen EFN ser före detta finansminister Anders Borg pessimistisk på framtiden. En konjunkturnedgång väntar och det är dags att börja förbereda sig. Sveriges läge är utsatt på grund av hushållens skuldsättning.

[ Annons ]

– Vi vet av historisk erfarenhet att hög skuldsättning hos hushållen driven av stigande bostadspriser under lång tid leder till djupa och långvariga nedgångar, säger Anders Borg och fortsätter:

– Av de kriser vi upplevt de 50 senaste åren i industriländer så är den allvarliga varningssignalen en hög skuldsättning på bostadsmarknaden.

Lennart Weiss, kommersiell direktör på Veidekke, håller inte riktigt med och lyfter istället fram bostadsbristen som ett problem, som riskerar att förvärras av politiska åtgärder. Han menar att skuldsättningen visserligen är ett problem, men att han anklagar samtidigt Finansinspektionen för att beskriva problemet ”vilseledande”. Han menar att redan vidtagna åtgärder brutit byggkonjunkturen vilket kommer leda till sociala problem, inte minst för svaga grupper.

– Vi kommer i år sannolikt att påbörja hälften så många bostäder som 2017, säger han. – Det är alldeles för lite i förhållande till Sveriges befolkningsutveckling.

Anders Borg invänder att detta är ett för smalt perspektiv, och en framtida lågkonjunktur hotar att bli en kris av en helt annan dignitet än dagens problem med bostadsbrist.

– Man måste bromsa detta, säger han.

Debatten mellan Anders Borg och Lennart Weiss finns att höra här.

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]