[ Annons ]

Foto: Mostphotos.
Publicerat 1 mars, 2018

Amorteringskravet bakom dämpad byggtakt

Byggbolagen i Stockholm har dragit rejält i handbromsen. För fjärde kvartalet 2017 rapporterade bolagen för första gången på länge att orderstocken krympte. Stockholms handelskammare anser att det senaste amorteringskravet dämpat byggtakten.

Det är Stockholms Handelskammare tillsammans med Konjunkturinstitutet som hämtat in uppgifter från cirka 90 företag i Stockholms byggbransch. Det är en barometer på hur marknaden ser på den närmaste tiden. De senaste kvartalen har mellan 40 till 60 av bolagen rapporterat en ökning av byggorder, men för fjärde kvartalet är det istället några som säger att orderstocken krymper.

[ Annons ]

– Det går inte att utesluta att det senaste amorteringskravet kan haft effekt och lett till ökad pessimism. Redan tredje kvartalet såg vi ökad oro över hur amorteringskravet kommer att slå, säger Andreas Hatzigeorgiou, chefekonom på Stockholms Handelskammare.

Han anser att det varit för många ingrepp på kreditmarknaden den senaste tiden som pressat ner marknaden och att det leder till ett minskat byggande framöver i huvudstaden.

– Nu får vi se vad som händer med inflationen och räntan som ytterligare kan dämpa byggandet. Jag tycker det var fel av Finansinspektionen att sätta införa nya regler innan man avvaktat det som redan gjorts.

Andreas Hatzigeorgiou anser att myndigheten borde fokusera mer på den ökande mängden av blancolån i stället för bolånen.

 

 

 

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]