Publicerat 16 juni, 2011

Amortera – en svårslagen sparform

Många bolånetagare, speciellt i stor­städerna, har så stora lån att tanken på att bli skuldfri på den här sidan döden aldrig kommer att bli något annat än just en tanke. Därför är det knappast förvånande att många, som har möjlighet, helt och hållet gett upp tanken på att amortera. Jag hör det ganska ofta: ”Det […]

Många bolånetagare, speciellt i stor­städerna, har så stora lån att tanken på att bli skuldfri på den här sidan döden aldrig kommer att bli något annat än just en tanke. Därför är det knappast förvånande att många, som har möjlighet, helt och hållet gett upp tanken på att amortera. Jag hör det ganska ofta: ”Det är inte lönt att amortera. Även om jag tar i ordentligt så märks det knappt på skulden.”

[ Annons ]

Det ligger tveklöst något i det. Anta att du ”tar i ordentligt” genom att amortera, låt oss säga, 4?000 kronor i månaden. Det är en summa som svider i plånboken för de flesta av oss. Efter att ha gnetat på i fyra år har du minskat din skuld med 192 000 kronor. Det är inte dåligt. Men om du hade en skuld på 4 miljoner kronor när du började amorteringen, har du fortfarande en jätteskuld till banken. För att bli skuldfri skulle du behöva gneta på i samma takt i ytterligare 80 år! Om ditt lån bara uppgick till ynka 3 miljoner kronor, har du ändå 60 år framför dig av återhållsamhet. Som sagt, skuldfri blir du knappast på den här sidan döden om du vill använda pengarna till annat än att amortera.

Min bedömning är att Riksbanken tar det lite lugnare framåt hösten

Trots det ger jag, när jag får frågan, ändå alltid rådet att amortera så mycket som möjligt. Skälen är enkla. För det första är amorteringen svårslagen som sparform. Av självklara skäl finns det inget sparkonto hos någon bank som ger högre ränta än bolåneräntan. Tvärtom, sparräntan ligger oftast och slickar nollstrecket. För det andra går det inte att bortse från risken att bostaden kan falla i värde, även om den risken kanske är liten i just stor­städerna. 192?000 kronor kan visa sig vara en bra buffert om du skulle tvingas sälja just när bostadsmarknaden är inne i en svacka.

De senaste två årens rekordlåga räntor har gett alla med rörliga räntor ett gyllene tillfälle att öka på amorteringstakten. Räntorna är nu på väg uppåt och i sommar lär Riksbanken höja reporäntan till två procent. Då landar tremånadersräntan över fyra-procentsnivån. Men misströsta inte. Min bedömning är att Riksbanken tar det lite lugnare framåt hösten och att bankernas marginaler sakta krymper ihop. För de flesta kommer det därför att finnas utrymme att amortera även i framtiden. Gör det om du kan.

Tomas Ernhagen, chefekonom Fastig­hetsägarna Stockholm.
tomas.ernhagen@fastighetsagarna.se

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Krönikor ]
[ Nyheter ]
[ Reportage ]