Magnus Behrenfeldt, stadsutvecklingschef på AMF Fastigheter. Foto: AMF Fastigheter
Publicerat 27 mars, 2025

AMF Fastigheter satsar på levande bottenvåningar

Utöver fem stora handelsplatser äger AMF Fastigheter även handelsyta i bottenvåningar runt om i Stockholm. Magnus Behrenfeldt, stadsutvecklingschef på AMF Fastigheter, ser ett värde att få plats med de riktigt små.

Merparten av AMFs fastigheter byggdes under 70-talet, men även om de inte har några ”hundraåringar” i beståndet ser Magnus Behrenfeldt positivt på den mångfald och det utbud de kan tillföra staden. Han hoppas att de kan fira hundraåringar i beståndet i framtiden. 

– För oss som stadsutvecklare är bottenvåningarna helt avgörande för att skapa levande, attraktiva och trygga kvarter. Där är handeln naturligtvis ett viktigt inslag, men även restauranger, hotellverksamhet, konst, kultur och servicetjänster av olika slag. Vi tror att det fysiska mötet och den fysiska upplevelsen, liksom ett varierat och för platsen skräddarsytt utbud, kommer att bli allt viktigare framåt. Handeln har genomgått en transformation under senare år. Handelsplatserna, liksom staden i stort, måste idag förtjäna sina besökare och erbjuda andra besöksanledningar än vad näthandeln kan tillgodose. 

[ Annons ]

Hur går det för butikerna just nu?

– De handelsaktörer som vi upplever är särskilt framgångsrika idag är de som har en upparbetad kundgrupp och som har en relation med sina kunder, det gäller oberoende av hur lång tid verksamheten har funnits. Adoore och Singular Society i Moodkvarteret är två exempel på retailaktörer som gör detta bra.

Vad har du för tankar kring småbutikernas överlevnad? Krävs det nya strategier?

– Det krävs mer av oss fastighetsägare idag, det räcker inte längre att bara hyra ut yta. Vi behöver utgå från varje plats unika kvaliteter för att se hur vi kan bredda utbudet samt erbjuda ett sammanhang som både våra hyresgäster och besökare vill vara en del av. 

I rapporten “Detaljhandeln under pandemin – Hur gick det för 100-åringarna” är hyresfrågan central. Men många av dessa butiker kan omöjligt ha samma omsättning per kvadratmeter som de större aktörerna? Hur resonerar ni kring hyran?

– Allt beror på vad som passar på platsen och vad varje enskild verksamhet bidrar med för att skapa en attraktiv plats. Våra hyror är marknadsmässiga, det vill säga att de sätts efter efterfrågan på lokalerna, men för oss handlar det också om hur verksamheten bidrar till platsen och vårt arbete med att skapa levande bottenvåningar.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]