[ Annons ]

Riksbankschefen Stefan Ingves vill se konkreta reformförslag för att få ordning på bostadsmarknaden. Fastighetsägarnas vd välkomnar ambitionen, men menar att Ingves missat att ta med hyressättningssystemet i beräkningen.
Publicerat 8 januari, 2014

”Ingves missar hyressättningens betydelse”

Riksbankschefen Stefan Ingves vill se konkreta reformförslag för att få ordning på bostadsmarknaden. Fastighetsägarnas vd välkomnar ambitionen, men menar att Ingves missat att ta med hyressättningssystemet i beräkningen.

I en intervju med Dagens Nyheter presenterade Riksbankschefen Stefan Ingves nyligen ett förslag om att tillsätta en bostadsmarknadskommission med uppdrag att över de politiska blockgränserna ta fram konkreta reformer för bostadsmarknaden. Stefan Ingves efterlyser förändringar av bland annat beskattningen, ränteavdragen och plan- och byggprocessen, för att skapa balans mellan utbud och efterfrågan på bostäder. Fastighetsägarnas vd Reinhold Lennebo välkomnar ambitionen men menar att Stefan Ingves bortsett från hyressättningssystemets betydelse för bostadsmarknaden.

[ Annons ]

– Stefan Ingves förslag om en bostadskommission är välkommet och en god ambition. Det krävs breda politiska lösningar om det ska bli hållbart. Tyvärr missar han vikten av en reformering av hyressättningsreglerna. En fungerande hyresmarknad är avgörande för möjligheterna att skapa en fungerande bostadsmarknad, säger Reinhold Lennebo, vd Fastighetsägarna Sverige.

– Genom bristen på hyresrätter i tillväxtstäderna skapas en ökande efterfrågan på bostadsrätter, som driver priserna och som i sin tur driver på skuldsättningen. För att skapa förutsättningar för reformer på bostadsmarknaden krävs alltså konstruktiv dialog som också omfattar en reformerad hyressättning, något som hittills saknats i den bostadspolitiska debatten, fortsätter Reinhold Lennebo.

I rapporten Ny svensk modell möjlig, som Fastighetsägarna själva tagit fram, föreslås istället en långsiktig reformering av den svenska hyresmarknaden. Utgångspunkten är att det är möjligt att skapa en bättre fungerande hyresmarknad med ett ökat utbud av bostäder, där hyresgästernas värderingar får större genomslag, utan att för den skull införa utpräglade marknadshyror eller avskaffa dagens konsumentskydd.

Under 2013 startades?Bokriskommittén på initiativ av Fastighetsägarna Sverige, Stockholms Handelskammare, Västsvenska Handelskammaren och Sydsvenska Handelskammaren. Under 2014 väntas kommittén presentera konkreta förslag till reformer som kan få den svenska bostadsmarknaden i allmänhet och hyresbostadsmarknaden i synnerhet att fungera bättre.

Läs intervjun med Stefan Ingves i Dagens Nyheter här.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]