Amazon Web Services etablerar sig i Västerås, Eskilstuna och Katrineholm. Foto: Shutterstock.
Publicerat 4 april, 2017

Amazon öppnar datacenter i Sverige

Amazon Web Services, som är en del av den amerikanska nätjätten Amazon.com, kommer att etablera datacenter i Västerås, Eskilstuna och Katrineholm. Det kunde bolagets vd Andy Jassy berätta under tisdagen.

– Att Amazon Web Services väljer Västerås är en tydlig bekräftelse på att Västerås är världsledande inom energi och teknik. Det är den största etableringen i Västerås på överskådlig tid, säger kommunstyrelsens ordförande, Anders Teljebäck (S) i ett pressmeddelande.

[ Annons ]

Bolagets etablering i de tre svenska städerna grundar sig i att Stockholm ska bli en av bolagets totalt 16 regioner med maximal hastighet för molnkunder. Ytterligare en anledning är tillgången på förnyelsebar energi.

– Det faktum att 52-53 procent av all energi i Sverige kommer från förnyelsebara källor korresponderar med vårt företagsmål att tillhandahålla extrem teknisk kvalitet med förnyelsebar energi, säger företagets Nordenchef Darren Mowry till tidningen Metro.

Enligt bolagets beräkningar väntas datacentren stå klara redan under nästa år.

Näringsminister Mikael Damberg (S) säger till DI Digital att etableringen kommer ha stor betydelse för Sverige.

– Det är ett led i att utveckla Sverige som ett digitalt föregångsland. Att Amazon lägger en så här stor investering här visar att vi är konkurrenskraftiga på området, säger Damberg till DI.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]