[ Annons ]

En ny undersökning visar att tjänstemän förväntar sig ett stort inflytande över hur och när de arbetar. Foto: Shutterstock
Publicerat 22 april, 2024

Allt fler vill jobba mindre

Allt fler tjänstemän drömmer om en kortare arbetsvecka. Samtidigt tror allt färre på att teknikutveckling ska skapa nya jobb. Det visar en ny Novusundersökning.

Undersökningen är gjord på uppdrag av affärsservicebolaget Sodexo, och handlar om vad tjänstemän önskar sig av arbetslivet 2030.

I mars kom resultaten från den senaste undersökningen, utförd av Novus i månadsskiftet februari/mars, där närmare 700 tjänstemän har fått svara på hur de anser att ett idealiskt arbetsliv för personer i deras bransch ser ut år 2030.

[ Annons ]

Topp fem på önskelistan är:

  • Kortare arbetsvecka, till exempel färre arbetstimmar per dag eller färre arbetsdagar (57 procent)
  • Mer flexibla arbetstider (38 procent)
  • Fritt att välja arbetsplats/jobba varsomhelst ifrån (globalt) (33 procent)
  • Lägre pensionsålder (28 procent)
  • Mer kontakt/samarbete med kollegor (20 procent)

I en undersökning genomförd i oktober 2022 fick tjänstemännen samma fråga, och även då var kortare arbetsvecka det mest eftertraktade. Positionen som har nu stärkts. 47 procent uppgav att de ville ha kortare arbetsvecka i den tidigare undersökningen, ett och ett halvt år senare har siffran stigit med 10 procent.

Det finns också en bestående skillnad mellan könen, 65 procent av kvinnorna och 50 procent av männen vill ha kortare arbetsvecka. Därefter är mer flexibla arbetstider det tjänstemännen önskar sig mest till 2030, hela 38 procent vill ha det.

– Det blir allt viktigare för arbetsgivare som vill behålla och attrahera nya talanger att erbjuda flexibilitet i arbetslivet. Tjänstemän idag förväntar sig ett stort inflytande över hur och när de arbetar, tillsammans med en bra balans mellan jobb och fritid, säger Peter Mellin, vd på Sodexo Sverige, i en kommentar.

Relevant att notera är också skiftet i synen på teknikutvecklingens roll i arbetslivet. Den tidigare tilltron till att tekniska innovationer och ökad automatisering kommer att skapa nya jobb och yrken har avtagit markant.

I oktober 2022 uppgav 27 procent det som en faktor för ett idealiskt arbetsliv 2030 – det var då det fjärde mest eftertraktade när tjänstemännen fick drömma om framtiden. Nu är den siffran nere på 18 procent, och har halkat ner på en sjundeplats. I stället intas fjärdeplatsen på topplistan nu av lägre pensionsålder.

– Att fler vill ha lägre pensionsålder och kortare arbetsvecka tyder på en strävan efter att helt enkelt jobba mindre. Samtidigt har tjänstemännen inte lika hög tilltro till att teknik, AI och automatisering kommer förbättra deras arbetssituation – vilket bör ses i ljuset av de senaste årens intensiva debatt om riskerna med AI, inte minst som ett hot mot arbetstillfällen, säger Peter Mellin.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]