[ Annons ]

Ny undersökning från SEB visar att intresset för hyreslägenheter ökar. Privatekonom: ”Intresset för att bo i villa har aldrig varit så lågt”
Publicerat 14 februari, 2012

Nu vill allt fler bo i hyresrätt

Ny undersökning från SEB visar att intresset för hyreslägenheter ökar. Privatekonom: ”Intresset för att bo i villa har aldrig varit så lågt”

På uppdrag av SEB utför Demoskop varje år en undersökning för att se vilken boendeform som svenskarna föredrar. Av de tillfrågade hushållen ville 63 procent bo i villa eller radhus.  Den lägsta siffran någonsin sedan man startade undersökningen. Andelen som vill bo i hyresrätt ökar däremot.

[ Annons ]

– Jag tror främst att det hänger samman med att intresset för att bo i villa har minskat. Det beror förmodligen på den osäkra bostadsmarknaden och fallande villapriser under 2011, säger Gunilla Nyström privatekonom på SEB.

I årets undersökning ville 13 procent bo i hyresrätt, en ökning med två procentenheter från förra året. Andelen som ville bo i villa är störst i åldrarna 25 till 49 där hela 75 procent föredrar villa och bara 8 procent hyresrätt.

– Bland de äldsta (66 år och uppåt) vill hela 20 procent bo i hyresrätt. När man blir äldre kommer man in i en ny frihetstid när barnen flyttar. Många har fritidshus och det är jobbigt att klippa gräset på två ställen. Det är också en grupp som har gott om pengar och vill resa och uppleva mer, säger Gunilla Nyström.

Bland de yngsta och de äldsta vill fler bo i hyresrätt än i övriga åldersgrupper. Var femte vill bo i hyresrätt och knappt tre av tio föredrar bostadsrätt.

– Den här undersökningen visar att det finns ett starkt behov av hyreslägenheter främst för de yngre och de äldsta, säger Gunilla Nyström.

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]