Sara Lehn, VD för branschorganisationen Säker Vatten. Foto: Kim Norman
Publicerat 1 november, 2024

Allt fler väljer auktoriserade installatörer

En enkätundersökning från branschorganisationen Säker Vatten indikerar att företag auktoriserade enligt branschreglerna har en allt större konkurrensfördel.

Säker Vatten Barometern skickas ut till de cirka 2 200 företag som är auktoriserade av branschorganisationen Säker Vatten. Enkäten som genomfördes i oktober 2024 besvarades av 446 företag.

Av siffrorna framkommer en bild där de auktoriserade företagen klarar sig fortsatt mycket bra och märker en ökad orderingång – det senare satt i relation till ett ansträngt konjunkturläge.

[ Annons ]

– Det är mycket glädjande att auktorisationen är en så tydlig konkurrensfördel, säger Sara Lehn, vd för branschorganisationen Säker Vatten.

Hon vill inte, utifrån resultatet i undersökningen, sträcka sig så långt som att dra slutsatsen att det tryckt ut de mindre seriösa från marknaden. Alltså den typ av installatörer som gör de icke hantverksmässiga installationer som kan orsaka kostsamma skador, inte minst i bostadsrättsföreningar där enskilda medlemmar renoverar sina egna kök och badrum.

Men Sara Lehn håller det inte för helt osannolikt eftersom det nästan dagligen publiceras rapporter om konkurser och hur tufft det är i byggbranschen generellt. 

– Därför är det extra roligt att företag som är auktoriserade av Säker Vatten säger att de klarar konjunkturen så väl. Exakt vad det beror på tar inte undersökningen upp, men vi vet att de allra flesta upphandlingar numera kravställer att VVS-företaget ska vara auktoriserat av Säker Vatten, säger Sara Lehn.

En VVS-installation som är utförd av ett auktoriserat företag följs av ett intyg som bevisar att installationen är fackmässigt gjord enligt gällande regelverk och därmed försäkringsbar. Där ligger kanske den främsta konkurrensfördelen, menar Sara Lehn.

Av undersökningen framgår att 53 procent av de auktoriserade företagen anser att orderingång är bra eller mycket bra just nu. Motsvarande siffra i mars var 38 procent. Samtidigt svarar 3 procent att det går mycket dåligt, i jämförelse med 10 procent för ett halvår sedan. I stället oroar sig företagen alltmer för att inte hitta rätt kompetens. Den siffran har nu stigit till hela 17 procent.

Om, och hur mycket, det tillfälligt höjda möjligen ROT-avdraget kan ha påverkat resultatet menar Sara Lehn är svårt att säga.

– Det är inte så länge sedan höjningen trädde i kraft och vi befinner oss i en lågkonjunktur med högre räntor, vilket påverkar åt andra hållet, säger hon.

Det är renoveringsarbeten som fortfarande dominerar jobben för de företag som svaret på enkäten. Men det syns en tydlig förflyttning av uppdragsgivare från privatbostäder mot kommersiella, industriella och offentliga fastigheter. I oktober 2023 angav 48 procent av de auktoriserade företagen att de arbetade mest med privatbostäder, medan motsvarande siffror ett år senare är 34 procent. En liten, men ändå tydlig ökning märks för nybyggnation, som ökat från 18 procent i oktober 2023 till dagens 22 procent i oktober 2024.

Så fungerar Säker Vatten:

När ett företag ansöker om auktorisation görs en grundlig kontroll av företaget och de anställdas kompetens. Dessutom ska bolaget genomgå en Säker Vatten utbildning i samband med auktoriseringen. Den ska sedan förnyas vart femte år. Företaget förbinder sig att följa Branschregler Säker Vatteninstallation, som förutom fackmässigt korrekta installationer innebär att man agerar på ett seriöst sätt. Säker Vatten kontrollerar regelbundet de auktoriserade företagen och utesluter företag som inte uppfyller auktorisationskraven.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]