[ Annons ]

Under juli månad bytte 36 000 hushåll elhandelsbolag. Det är en ökning med fem procent jämfört med motsvarande månad föregående år. Det visar statistik från SCB.
Publicerat 14 september, 2011

Allt fler byter elbolag

Under juli månad bytte 36 000 hushåll elhandelsbolag. Det är en ökning med fem procent jämfört med motsvarande månad föregående år. Det visar statistik från SCB.

Av de elbyten som gjordes på elskling.se valde 78 procent ett fast elpris. Bland fastprisavtalen var intresset för ettårsavtal störst och stod för 37 procent.

[ Annons ]

Trenden är tydlig, hushållens oro inför den kommande vintern har lett till att många valt att gardera sig genom att binda sitt elpris. Den ökade oron kan också vara en förklaring till det ökade antalet elbyten i år jämfört med fjolåret.

– Vi befinner oss i ett tufft ekonomiskt klimat. Många hushåll har förlorat pengar på börsnedgången och söker vägar för att minska sina utgifter. Att välja rätt elavtal har en stor inverkan på hushållens ekonomi och vi på elskling.se arbetar hårt för att underlätta valet av elavtal i dagens eldjungel, säger Faraz Azima, vd för elbytesexperten elskling.se.

Den utdragna finanskrisen och rikligt med nederbörd har pressat elpriset neråt. Denna utveckling skapar ett gyllene tillfälle för de hushåll som ännu inte gjort ett val av elavtal. De har nu möjlighet att få ett lägre elpris än vad som varit möjligt på länge.

– Vi är opartiska och väljer att avstå från rekommendationer om valet mellan fast och rörligt elpris till hushållen. Däremot kan vi nu med facit i hand säga att de hushåll som haft is i magen och avvaktat med sitt elval nu kan binda sitt elpris på lägre nivåer än de som band innan sommaren, säger Faraz Azima.

En sammanställning som elskling.se gjort visar att elpriset för ett 12 månaders fastprisavtal i medel var 6 procent lägre i juli (104 öre/kWh) jämfört med i maj (111 öre/kWh).

 

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]