[ Annons ]

Publicerat 6 november, 2015

Allt fler blickar mot Sverige

Internationella fastighetsaktörer har fått upp ögonen för Sverige som investeringsland. I början av året genomförde brittiska Grosvenor sitt andra stora förvärv i Sverige – Skärholmen centrum. Målet är att växa ytterligare i hela Norden.

Fram till juli i år utgjorde andelen utländska investerare i Sverige 30 procent av transaktionsmarknaden, jämfört med 15 procent under samma period förra året, enligt en rapport från Newsec. Brittiska Grosvenor är en av dem. När de gjorde research om potentiella investeringsmarknader dök Sverige och i synnerhet Stockholm, Göteborg och Malmö upp som heta kandidater med bra tillväxt, hög köpkraft, en transparent marknad och stark finansiell stabilitet.

[ Annons ]

Sedan den första investeringen våren 2011 har det brittiska bolagets svenska fastighetsportfölj växt till drygt åtta miljarder kronor. Att Grosvenor främst fokuserar på handel i centrumlägen är tydligt när man tittar på innehavet – Burlöv Center, Haninge Centrum, Väsby Centrum, Bålsta Centrum och ICA Maxi Helsingborg. Och nu även det senaste förvärvet i början av året, SKLHM Skärholmen centrum.

– Vi kan se att den riskjusterade avkastningen inom handel långsiktigt har varit avsevärt bättre i just city- och centrumlägen i Malmö, Stockholm och Göteborg än i övriga delar av landet. Handeln i storstäder har utvecklats starkt, många storstadsregioner växer ofta betydligt snabbare än resten av landet, säger Anneli Jansson, Grosvenors chef i Norden.

Grosvenor Fund Management, som har tolv kontor med drygt 100 anställda fördelade på Europa, USA och Asien, tror på att fastigheter ska förvaltas lokalt.

– Vi etablerar ett kontor, om vi inte redan har ett på plats. När jag anställdes i samband med den första investeringen i Sverige etablerades kontoret i Stockholm. Min uppgift är att bygga upp verksamheten i Sverige och i resten av Norden, säger Anneli Jansson.

Planen är att investera mer och växa ytterligare, inte i bara i Sverige utan även i övriga Norden. Även om kärnverksamheten är handel gör innehavet av köpcentrum att stadsutveckling blir en naturlig del av verksamheten. Ambitionen är att fastigheterna ska vara integrerade i samhället med en blandning av bostäder, kontor och service.

– I Haninge har vi bostäder i fastigheten och vi tittar på att utveckla fler bostäder på andra handelsplatser. De ligger som en mittpunkt i sina kommuner, därför är det naturligt att det även finns bostäder. Men huvuddelen i fastigheterna ska vara handel.

Hur ser den svenska investeringsmarknaden ut, är det svårare eller lättare att få tag på intressanta objekt i Sverige – om man jämför med de andra länder Grosvenor är verksamma i?

– Det är lika svårt överallt. Marknaderna för bra handelsfastigheter är jättetuff över hela Europa. Det gäller att kunna skapa värde i fastigheterna genom att jobba aktivt med dem. Just nu har vi fokus på Norden och England och att skapa en så kallad high street retail-portfölj i de bästa euro-peiska städerna.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]