[ Annons ]

Nu har yrkanden inför 2013 års hyror kommit in från de allmännyttiga bostadsbolagen i Stockholm. Kraven sammanfattas som ”rent önsketänkande” av Hyresgästföreningen.
Publicerat 29 oktober, 2012

”Allmännyttans yrkanden är rent önsketänkande”

Nu har yrkanden inför 2013 års hyror kommit in från de allmännyttiga bostadsbolagen i Stockholm. Kraven sammanfattas som ”rent önsketänkande” av Hyresgästföreningen.

De allmännyttiga bostadsbolagen i Stockholm har presenterat sina yrkanden inför förhandlingarna om 2013 års hyror. Kraven ligger mellan 2,3 och 4,3 procent och motiveras med faktorer som standard, läge och nuvarande hyresnivå. På måndagen kommenterade Hyresgästföreningen kraven inför förhandlingarna. Terje Gunnarsson, ordförande för Hyresgästföreningen region Stockholm är positiv till att fler faktorer än det geografiska läget fått större plats i förhandlingarna, men sammanfattar ändå allmännyttans krav som orimliga.

[ Annons ]

– De yrkanden som Svenska Bostäder, Familjebostäder och Stockholmshem har presenterat är helt orimliga och är naturligtvis rent önsketänkande från bolagens sida. I år ligger inflationen på 1 procent och prognosen för nästa år ligger också på 1 procent. Det är den ekonomiska verkligheten. Samtidigt fick de tre bolagen en hyreshöjning på det dubbla, drygt 2 procent för i år. Vad har bolaget gjort med den vinsten, det kräver vi att få veta, säger han i ett pressmeddelande.

Det är framför allt de allmännyttiga bolagens goda ekonomi som lyfts fram från Hyresgästföreningen som motargument till kraven. Terje Gunnarsson anser att vinstöverskottet från allmännyttan bör gå tillbaka in i hyresverksamheten.

– Vi hyresgäster kräver att de allmännyttiga bolagens överskott används till återinvesteringar i form av upprustningar av det befintliga beståndet och nyproduktion istället för att gå till annan kommunal verksamhet som borde finansieras med skattemedel.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]