[ Annons ]

Publicerat 15 maj, 2023

Allmännyttans hyror i Göteborg klara

Nu är årets hyresförhandling mellan Framtidenkoncernen och Hyresgästföreningen i Västra Sverige klar. Parterna enades om en genomsnittlig höjning av hyran med 4,25 procent.

I början av mars avbröts årets förhandlingar mellan parterna och ärendet hänsköts till Hyresmarknadskommittén (HMK). Innan HMK kom med sitt medlingsbud bjöd Framtidenkoncernen in Hyresgästföreningen till fortsatta lokala förhandlingar, vilket nu resulterat i ett avtal för 2023. Framtidenkoncernen är nöjda att parterna, trots att ärendet gick till HMK, kunde enas i en lokal överenskommelse.

– Förutsättningarna för årets förhandlingar var annorlunda och i vissa delar svårare än de senaste åren. Det känns bra att vi nu kan ge besked till våra hyresgäster om den nya hyran, kommenterar Eva Paulson, hyresmarknadschef på Framtiden.

[ Annons ]

Det nya avtalet ger en genomsnittlig hyreshöjning på 4,25 procent, och gäller från och med den 1 maj i år. Det innebär att hyresgästerna får en hyresökning under två tredjedelar av året och att den genomsnittliga hyreshöjningen sett över hela 2023 landar på 2,83 procent.

Hyresgästerna kommer att få betala hyreshöjningen för maj och juni retroaktivt. För att mildra effekten av detta har Framtiden beslutat att höjningen för maj och juni fördelas ut under hela perioden juli till december.

Samtidigt pågår ett arbete med att anpassa hyrorna i olika fastigheter efter till exempel fastighetens läge och standard. Detta är något som Framtidenkoncernen och Hyresgästföreningen är överens om. Hyreshöjningen kommer att differentieras mellan 2,4 – 5,25 procent, baserat på fastigheternas egenskaper.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]