[ Annons ]

ALMEDALEN: Bostadsminister Mehmet Kaplan är nöjd med att det finns en konsensus över blockgränserna kring bostadsfrågor. I Almedalen, som krockar med fastemånaden Ramadan, har han som troende muslim bestämt sig för att skjuta på fastan.
Publicerat 30 juni, 2015

”Alla måste vara med på tåget”

ALMEDALEN: Bostadsminister Mehmet Kaplan är nöjd med att det finns en konsensus över blockgränserna kring bostadsfrågor. I Almedalen, som krockar med fastemånaden Ramadan, har han som troende muslim bestämt sig för att skjuta på fastan.

Vad är dina intryck av dagens debatt om infrastruktur och bostadsbyggande på Västsvenska handelskammaren?

[ Annons ]

– Jag har två tankar. I den här branschen finns det en politisk bredd som fler områden inom politiken skulle vara betjänta av. När ett stadsråd för oppositionen och jag står i samma panel kan vi faktiskt enas kring de stora dragen och det tycker jag är viktigt.

Det andra är att Sverigeförhandlingen med höghastighetståg mellan de största städerna är en sådan enorm satsning. Det kommer att krävas att alla är med på tåget, så att säga. Fastighetsägare och byggare måste förstå att den här satsningen kommer att innebära mervärde. Det krävs också att regionerna tar sitt ansvar, annars blir det bara huggsexa. Men just det intresset för det nödvändiga samarbetet kom fram väldigt bra här idag.

 Tycker du att det är lätt att samarbeta med fastighetsägare?
– Ja! De sitter ofta på ett enormt kunnande och kompetens och när de delar med sig av det på ett konstruktivt sätt gagnar det politiken. Då slipper vi låsningar som alla förlorar på.

Vi måste hitta vägar framåt tillsammans och jag uppfattar att fastighetsägarna och byggbolagen är duktiga på att anpassa kartan efter verkligheten. Jag var till exempel väldigt tydlig här idag när det gäller tillgänglighetsprincipen. Tillgänglighet handlar om mänskliga rättigheter, där människor som är rullstolsburna ska kunna ta sig till och från bostäder. Om de hyr eller är på besök spelar ingen roll. Den här frågan är ingenting att förhandla om. Det tycker jag att jag får större förståelse för numera.

 Hur många gånger har du varit på Almedalen?
– Sedan 2003.

 Detta är första gången som minister, hur upplever du det?
– Almedalen är en enorm tillgång för att på väldigt liten yta kunna träffa alla väsentliga aktörer i branschen och andra politiker och ta med det till den verklighet som finns tillbaka till fastlandet.  I opposition kan man ju svänga sig med väldigt bred palett. Som regeringspolitiker, och det är ju första året för mig, så är det ju viktigt att hålla vad vi lovar.

Vad vill du inte missa för seminarium?
– Jag har Almedalsguiden som app, och den går jag genom varje kväll och tittar på luckorna. Jag är tydligen det stadsråd som är aktiv på flest seminarium, så jag har liksom inte så mycket luckor (skratt). Men i går morse tittade jag förbi ett seminarium som handlade om jobbskapande. Och jag ska besöka FN-förbundet och titta på deras utställning där de har satt upp ett minfält. Jag kommer varje kväll att gå genom morgondagen och fylla ut luckorna.

 Ramadan och Almedalen krockar ju i år. Hur lever du?
– Jag fastar ju normalt under Ramadan, men när man är på resande fot så kan man skjuta på fastan. Igår kväll var jag med på en fastebrytning som ett antal kristna och muslimer hade samarrangerat. Det var jätteroligt. Solnedgången här är ju lite tidigare än i Stockholm, så man tjänar på att vara på Gotland (skratt).

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]