[ Annons ]

Illustration: Fredrik Tjernström
Publicerat 12 oktober, 2021

Algoritmerna förutser brott

Byggbranschen är hårt drabbad av brott. Med hjälp av Big data och AI, har Securitas utvecklat modeller som gör det möjligt att förutspå risk. På så sätt kan bevakning skräddarsys och pengar sparas.

Modellen bygger på den information som Securitas 14 500 väktare i Sverige och Norge rapporterar in. De besöker varje dag 46 000 fastigheter där det sammanlagt sker 4 500 händelser.

– Securitas är ett bolag som alltid har jobbat med fokus på det lokala. Våra väktare har byggt upp stor kunskap om olika geografiska områden och om vilka problem som finns, säger Viking Johansson, innovationsdirektör på Securitas Group.

[ Annons ]

För tre år sedan fick han uppdraget att förutsättningslöst undersöka om den stora samlade kunskap som fanns kunde kombineras med datordrivna insikter och AI. Fanns det sätt att få ännu bättre koll på när och var brott händer?

Väktare har sedan länge varit digitaliserade. Det vill säga att de digitalt på plats kan få och skicka information. Det är nödvändigt inte minst för den egna säkerheten. Om rapporter inte kommer in och kontakten förloras går ett larm.

– Idag är det också så att väktare ofta rör sig mellan ett stort antal fastigheter för fler än en kund. För att lösa det rent logistiskt och få det att funka så har våra medarbetare behövt möjligheter att digitalt rapportera vad som händer och vart de befinner sig.

Illustration: Fredrik Tjernström

Den samlade informationen från väktarna kombinerades med att matematiskt beskriva världen utifrån olika parametrar.

– Vi tittade på tio miljarder externa datapunkter. Alltifrån närhet till restauranger, skogspartier, större gator till demografi och socioekonomiska skillnader.

All information vävdes samman så att sannolikheten för att en händelse kunde förutspås, exempelvis inbrott, olaga intrång eller personangrepp.

– Vi kan sätta ner fingret på en plats i Sverige, köra simuleringar och säga under de här tio dagarna nästa år är det störst risk för inbrott. Vi kunde också se hur riskerna förändrades snabbt, bara någon kilometer bort kunde sannolikheten för att drabbas vara 750 gånger större.

Det låter nästan som science fiction och tankarna går till filmen Minority Report från 2002. Den handlar om hur mord i framtiden kan förespås och stoppas.

– Jo, den referensen är du knappast ensam om att göra. Men detta är förstås inte science fiction, utan en modell som i högsta är baserad på verkligheten, säger Viking Johansson.

Arbetet med att ta fram modellen började för cirka tre år sedan. Ganska snart riktades blickarna mot byggbranschen där stölderna ökat med 60?procent från 2013 fram till nu. 

– Vi startade ett samarbete med Peab för att kunna kombinera vår förmåga att förutspå risk med Peabs kunskap. Vilken typ av brott drabbas de av, när och på vilken typ av byggarbetsplats. Vi tittade också på vilka kostnader olika typer av incidenter leder till.

Nu kan bevakning skräddarsys redan innan ett bygge startar.

–  Det gör det möjligt att se om säkerhetsbudgeten spenderas rätt. Vårt syfte är inte att få våra kunder att köpa mer säkerhet. Tvärtom, vi vill hjälpa dem att lägga pengar på säkerhet där det verkligen behövs. 

Vi varken kan eller vill kommersialisera utanför vår egen låda, då skulle vi helt förlora tilliten till oss som bolag.

I dagsläget har Securitas ett 40-tal kunder både inom byggbranschen och andra branscher som använder tjänsten.

–  Detta är fortfarande relativt nytt både för oss och för våra kunder. De är vana vid att köpa bevakning varje dag, på samma sätt, på samma tid. Men jag tror att vi kommer att se förändringar i en bransch som väldigt länge sett likadan ut, säger Viking Johansson och tillägger:

– Det handlar om att skifta beteendet från ett reaktivt till ett mer proaktivt. Kunder kommer att förvänta sig att vi som professionell säkerhetsleverantör ska veta när och var riskerna är som störst.

Han är noga med att påpeka att den information och data som samlas in behandlas med största sekretess.

–  I teorin skulle vi kunna sälja informationen till exempelvis Hemnet, så att du som köpare kan se vilka områden som är tryggast. Men vi varken kan eller vill kommersialisera utanför vår egen låda, då skulle vi helt förlora tilliten till oss som bolag.

Frågan är då ändå vad som händer i framtiden. Kommer datorer ersätta mänskligt tänkande och AI-tvillingar sköta bevakningen?

– Den frågan får jag ibland. Men det är så fel det kan bli. Vi har extremt duktiga människor på plats och deras känsla och instinkt kommer vi aldrig kunna ersätta. Enbart teknologi räcker inte för att förhindra brott.

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]