Publicerat 19 mars, 2021

Aktiespararna: “Arnhult borde avstå från att kandidera i Castellum” – AFV

Aktiespararna är kritiska till utvecklingen i Castellum och bedömer att fastighetsmagnaten Rutger Arnhult bör avstå från att kandidera som styrelseordförande i Castellum på grund av risk för ständigt återkommande jävsituation.

Inför vårens stämma i Castellum har det lagts fram flera styrelseförslag. Förslaget om att Rutger Arnhult blir ny ordförande motsätts av flera aktieägare.

“Att han i princip vill sätta sig i en konkurrents styrelse är anmärkningsvärt. Det riskerar att det uppstår problem i och med att det kan finnas risk för intressekonflikter och han kan behöva jäva ut sig med stor regelbundenhet. Bara det att det finns risk eller en misstanke om jäv kan skapa en dysfunktionell styrelse”, säger Sverre Linton som är chefsjurist på Aktiespararna.

Borde han inse det själv?
“Ja, det tycker jag. Han borde avstå från att kandidera i Castellum, eller se över sitt övriga ägande. Vi har efterlyst en översyn av regelverken för att gå på djupet om det ska vara möjligt att göra så”.

M2 Asset Management, som ägs av Rutger Arnhult, har köpt fler aktier i fastighetsbolaget Castellum och äger nu cirka 56,8 miljoner aktier, eller 20,5% av kapital och röster. Tillsammans med Corem äger Arnhult nu 23,5% av Castellum, skriver ägartjänsten Holdings på Twitter.

Rådgivningsbolaget ISS, som många institutionella ägare förlitar sig på, rekommenderar sina kunder att rösta på ett konkurrerande förslag, ett förslag som inte innehåller den största ägaren. Rutger Arnhult själv har tidigare uppgett att han räknar med att valberedningens förslag vinner.

Lannebo Fonder hälsar genom marknadschef Viktor Ström att morgonens flagga där Arnhult ökar ägandet ytterligare inte ändrar fondbolagets syn på frågan. Lannebo och Swedbank Robur har föreslagit att Per Berggren tar över som ordförande för Castellum. Ström menar att det är en kompromiss och att det skulle göra att styrelsens arbete fungerar mer effektivt och mindre risk för jäv.

Sverre Linton, chefsjurist i Aktiespararna: Om Arnhult blir styrelseordförande och först sedan ser över sitt andra ägande. Skulle det vara tillräckligt anser du?
“Nej, det tycker jag inte. Då får han se om sitt hus när han har gjort det. Han har till och med köpt in sig mer i Castellum, så han är ute och shoppar”, säger Linton och fortsätter:
“Om jag får bredda frågan så är det vi ser lite av ett branschproblem. Det är många fastighetsmagnater, som Ilija Batljan och Erik Sehlin, för att ta några exempel, som köper in sig ganska tungt i många bolag i sektorn, det kan lätt bli lite kladdigt då”.

Kan det gå ut över de andra bolagen, Corem och Klövern?
“Han (Arnhult) lämnar ju sina officiella uppdrag och avgår som vd respektive ordförande, men kvarstå som största ägare. För Klöverns del blir det tydligt att han ska jobba för Castellums bästa, men i Corem som i princip är ett dotterbolag till hans ägarbolag M2 så blir det en mer komplicerad fråga. Det bästa vore om han valde”.

Affärsvärlden har sökt Rutger Arnhult.

Rikard Jansson
rikard.jansson@finwire.com
Nyhetsbyrån Finwire, @Finwire

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]