Akelius säljer 61 fastigheter i Helsingborg. Foto: Shutterstock.
Publicerat 16 juni, 2017

Akelius säljer för fyra miljarder

Akelius har sålt 2 299 lägenheter i Helsingborg för 3 910 miljoner kronor. Köpare är Folksamgruppen och Willhem.

Akelius har avtalat om att sälja 61 fastigheter i Helsingborg till Willhem och Folksamgruppen. Tillträde kommer att ske i september. Köpesumman uppgår till 3 810 miljoner kronor, vilket motsvarar 21 800 kronor per kvadratmeter.

[ Annons ]

Fastigheterna är byggda mellan 1906-1992 och hälften av dem ligger i centrum och i Eneborg, resterande fastigheter är belägna runtom i Helsingborg.

– Vår grej är bostäder i storstäder. Vi kommer att återinvestera i nya och befintliga hus, säger Pål Ahlsén, vd för Akelius, i ett pressmeddelande.

Folksamgruppen förvärvar 28 av de fastigheterna med en total uthyrningsbar area om 87 700 kvadratmeter. Omkring 91 procent av hyresvärdet avser bostäder, resten är lokaler, garage och parkeringar. Omkring 60 procent av beståndet är byggt på 70- och 80-talet och nästan hälften av hyreslägenheterna har genomgått en komplett uppgradering.

– Den här investeringen är ett långsiktigt engagemang för oss och våra kunder. Vi får in en stor volym hyresbostäder med god utvecklingspotential i en av Sveriges mest expansiva och välbelägna städer. Affären är stor och viktig för oss i vårt arbete med att kraftigt öka fastighetsexponeringen, samtidigt som den sänker risknivån i portföljen. Den har dessutom skett genom ett välfungerande samarbete med Willhem, säger Lars Johnsson, chef för Folksamgruppens fastighetsverksamhet.

Willhems del i affären avser 34 fastigheter med 1 138 hyresbostäder och en total uthyrningsbar yta om 87 396 kvadratmeter. Överenskommet fastighetsvärde är 1 862 miljoner kronor. I och med affären fördubblar Willhem sitt bestånd i Helsingborg till 2 131 bostäder.

– Generellt ser vi mycket positivt på att kunna växa i Helsingborg. Nyligen etablerade vi oss med ett eget kontor på orten och i och med det är grunden lagd för en fortsatt expansion, säger Willhems vd Mikael Granath. Vi är också glada över samarbetet med Folksamgruppen som innebär att vi delar affären mellan oss.

 

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]