[ Annons ]

Akademiska Hus investerar drygt 8 miljoner kronor i utbyggnad av elproducerande solceller på fem av Stockholms universitetsområden.
Publicerat 10 juni, 2014

Akademiska Hus storsatsar på solceller i Stockholm

Akademiska Hus investerar drygt 8 miljoner kronor i utbyggnad av elproducerande solceller på fem av Stockholms universitetsområden.

Investeringen kostar Akademiska Hus drygt 8 miljoner kronor när fem olika takytor ska byggas ut med solceller. De utvalda byggnaderna är Försvarshögskolan, Stockholms universitet, Gymnastik- och Idrottshögskolan, Campus Solna och Campus Flemingsberg.

[ Annons ]

– Den här investeringen är en viktig del i vårt arbete med att utveckla hållbara campus och ger oss nya möjligheter att utveckla samarbetet med de olika lärosätena i energi- och miljöfrågor. De är självklart också ett viktigt bidrag till Akademiska Hus ambitiösa energimål, säger Johan Tjernström, energistrateg på Akademiska Hus region Stockholm.

Den omfattande satsningen på solceller beräknas ge ett årligt tillskott på närmare 500 MWh el, vilket motsvarar energibehovet hos 25 normalstora villor. Akademiska Hus energimål arbetar för att minska andelen tillförd energi i kWh/kvm med 50 procent från nivån år 2000 till år 2025. Solcellsanläggningarna beräknas kunna producera el så att de täcker cirka 30–50 procent av byggnadernas totala elbehov, beroende på vilken verksamhet som bedrivs.

Utbyggnaden av solcellsanläggningarna planeras starta under sommaren och hösten 2014 och beräknas producera el från och med år 2015.

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]