Campus Solna, en del av Akademiska Hus som ska minska sina klimatutsläpp. Foto Akademiska Hus
Publicerat 11 november, 2024

Akademiska hus når klimatmål med minskat byggande

Akademiska Hus ska 2040 ha reducerat sina utsläpp med 90 procent. Till stor del handlar det om att inte bygga nytt.  

Akademiska Hus har sedan tidigare haft som mål att minska sina utsläpp av växthusgaser med 85 procent till 2035. Nu höjer bolaget ambitionsnivån ytterligare och åtar sig att nå en 90-procentig reduktion av växthusgasutsläpp, där resterande tio procent neutraliseras genom negativa utsläpp. Det ska vara uppnått 2040 och då tidigare än något annat svenskt fastighetsbolag. 

Målen är satta enligt SBTi:s Corporate Net-Zero Standard – ett ramverk i linje med klimatvetenskapen och i överensstämmelse med att begränsa den globala temperaturökningen till 1,5°C.

[ Annons ]

Från 2019 till idag har Akademiska Hus reducerat utsläppen med mer än 50 procent. Hur ska man då nå fram till målet netto noll 2040? 

– Vi kommer att fortsätta med fossilfria energilösningar och framför allt lägre utsläpp från byggnation med material som ger lägre klimatpåverkan, säger Erik Florman, hållbarhetschef på Akademiska Hus.

Men den största ”klimatvinsten” är att bygga mindre nytt och nyttja de befintliga fastigheterna mer effektivt. 

– Visst kan det behövas fler ytor, inte minst studentbostäder, men till stor del kan ökande verksamhet hos lärosäten uppfyllas i befintliga byggnader, med hjälp av ombyggnation, säger Erik Florman. 

Akademiska Hus har i dagsläget mer än hälften av sina campus runt om i landet uppkopplade och hoppas på att tre fjärdedelar ska vara klart vid årsskiftet, det vill säga strax under 3 miljoner kvadratmetrar. Genom närvarosensorer och digitala tvillingar mäter och analyserar bolaget hur effektivt lokalerna används.

– Men den datan kan vi effektivisera de ytorna vi har och minska behovet av nybyggnation, säger Erik Florman.

Ni räknar med att nå reduktionen 65 procent inom några år, men är det svårare att ta de sista delarna?

– Jo, så är det. Med befintlig teknik når vi 65–70 procent. För att komma vidare fram till 90 procent krävs mer innovation och då framför allt med material som har lägre klimatpåverkan, till exempel biobaserat och med högre andel återvunnet material. 

Är det kostsamt att nå målen?

– Det beror på strategin, en omställning till att bevara befintliga byggnader och att inte bygga nytt är inte dyrare. Men all teknikutveckling, som material med låg klimatpåverkan, kan vara dyrare i början. Samtidigt är det förstås en stor kostnad för samhället att inte reducera utsläppen. 

Får era hyresgäster räkna med högre hyror på grund av dessa satsningar? 

– Nej, det blir inte högre hyror på grund av detta, säger Erik Florman.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]