[ Annons ]

Publicerat 28 februari, 2019

Ägget fortsätter sin långresa

Från Kiruna, via Köpenhamn, till svenskbyggd i USA. Riksbyggens äggformade bastu Solar Egg fortsätter sin turné över världen.

Solar Egg ritades på uppdrag av Riksbyggen av svenska konstnärsduon Bigert & Bergström som en symbol för nystart i samband med Kirunas samhällsomvandling. Den 6 mars öppnar utställningen på American Swedish Institute som blir nästa anhalt på äggets resa.

[ Annons ]

–  Solar Egg reflekterar sin omgivning. I USA handlar verket om nya sätt att samtala om klimatförändringarna. De extrema köldknäpparna i USA tycks bero på att jetströmmarna över Arktis har ändrat hastighet, vilket i sin tur kan bero på klimatförändringar. Bastun representerar en klimatextrem, men som en mer lustfylld upplevelse. Det hör inte till vanligheterna att göra social skulptur som det här och vi försöker puffa på diskussionen om vad konst kan bidra med, säger konstnären Mats Bigert i ett pressmeddelande.

Att bada bastu i Solar Egg har också utnämnts till en världsattraktion. Utöver Kiruna har man kunnat ta plats i ägget i Gällivare, vid Svenska Institutet i Paris och vid Kunsthal Charlottenborg i Köpenhamn. Nyligen listades ett bastubad i Solar Egg av det internationella guidemagasinet Time Out på plats tre som en de bästa sakerna att uppleva i världen under sin livstid. Återstår att se om amerikanerna uppskattar skapelsen.

– Ett av syftena med Solar Egg av Bigert & Bergström för Riksbyggen har varit att sätta Kiruna och Malmfälten på kartan. Det har vi lyckats med och överträffat alla förväntningar. Det är fantastiskt roligt att Solar Egg nu ska visas upp på American Swedish Institute och där besökarna också får chansen att ta ett bastubad, säger Mathias Sandberg, marknads- och försäljningschef på Riksbyggen Stockholm/Uppland.

Utställningen på American Swedish Institute pågår mellan 6 mars till 28 april.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]