[ Annons ]

Carl-Oskar Bohlin (M), bostadspolitisk talesperson. Foto: Riksdagen.
Publicerat 18 maj, 2021

”Ägarlägenheten är en flexibel lösning”

En riksdagsmajoritet vill att det ska gå att ombilda hyresrätter till ägarlägenheter men regeringen anser att det är en onödig marknad och har inte gått fram med ett lagförslag. Carl-Oskar Bohlin (M), bostadspolitisk talesperson anser att ägarlägenheter kan underlätta integrationen.  

Innan valet 2014 lade den dåvarande alliansregeringen fram ett förslag att göra det möjligt att omvandla befintliga hyreslägenheter till ägarlägenheter. Sedan har ärendet legat på regeringens bord utan att något hänt. Regeringen har inte berett ärendet och inget förslag har arbetats fram. Skälet är enligt justitieminister Morgan Johansson att ombildning till ägarlägenhet inte efterfrågas på bostadsmarknaden. 

”Det har byggts minimalt med ägarlägenheter. Om det hade funnits ett jättestort intresse i branschen och bland konsumenterna för denna boendeform hade det väl byggts tiotusentals ägarlägenheter. Men så är det inte, utan hittills har det alltså byggts 2 100 stycken på tio år. Det finns inget som hindrar branschen att bygga ägarlägenheter. Det kan man göra när som helst efter reformen, men det finns alltså inget intresse. Än mindre är intresset för att ombilda från hyresrätt till ägarlägenhet.”, svarade Morgan Johansson under en interpellation i riksdagen i mars i år.

[ Annons ]

En inställning som Carl-Oskar Bohlin anser är nonchalant och kallar för demokratitrots. Han och Moderaterna anser till skillnad mot S att ombildning till ägarlägenheter är en möjlighet att skapa bättre integration. 

– Ägarlägenheten är en flexibel lösning för såväl fastighetsägare som köpare, man behöver inte som med bostadsrätter ha med sig två tredjedelar av hyresgästerna vilket öppnar upp för de som verkligen är intresserade. Och för en fastighetsägare finns möjligheten att få in kapital till upprustningar utan att hela fastigheten behöver säljas, säger Carl-Oskar Bohlin.

Exakt hur stort intresse det finns hos fastighetsägare eller hyresgäster vet han inte. 

– Vår bild är att det kan vara efterfrågat. För ett par år sedan träffade vi några fastighetsägare som var intresserade och för allmännyttiga bolag är det en bra metod att blanda upplåtelseformer i områden med många hyresrätter, säger Carl-Oskar Bohlin.

Vid nyproduktion är det fritt fram att bygga ägarlägenheter och det görs en del projekt i attraktiva områden där ägarna ser möjlighet att hyra ut lägenheter och på det sättet ha en kapitalinkomst. Men det är fortfarande på låg nivå, cirka 2100 lägenheter är byggda. 

– Det är fortfarande en rätt okänd form av ägande vid sidan av bostadsrätten och då väljer folk det man känner till. Men öppnar man upp för ombildningar till ägarlägenheter kommer det säkert att vara lockande eftersom man då har ett mer direkt ägande av sin bostad och dessutom något många känner till från andra länder, menar Carl-Oskar Bohlin.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]