Publicerat 20 oktober, 2020

Affärsvärlden ser ingen brådska att köpa aktier i Offentliga Hus nyintroduktion

Fastators samhällsbyggnadsdel knoppas av och noteras på First North som Offentliga Hus. Hög belåning och interna transaktioner inför börsnoteringen gör att vi håller oss från köpknappen. Det skriver Affärsvärlden i en analys på tisdagen.

Affärsvärlden hittar två varningsflaggor i erbjudandet inom ramen för sin granskning av nyintroduktioner. Det handlar om tveksamma incitament, ett brett intervall för teckningskursen och en rabatterad emission tätt inpå nyintroduktionen.

"Sammanfattningsvis ser vi ingen brådska att köpa aktier i Offentliga Hus. Vi har tilltro till ledningen som har ett fint track reckord i Stendörren. De har bevisligen erfarenhet, om än ifrån en annan nisch (logistik och industri) än de samhällsfastigheter de nu ska navigera sig igenom. Startsträckan inför noteringen känns dock väl kort, åtminstone ett år med den nya ledningen hade varit att föredra", skriver tidningen.

"Samhällsfastigheter må vara hett på börsen, men den i sammanhanget oprövade ledningen och den höga belåningen utgör inte en tillräckligt stabil grund för någon vidare premievärdering på börsen. I vårt huvudscenario räknar vi med en substanspremie på 20 procent, en motiverad rabatt relativt sektorkollegan SBB:s premie på 38 procent. En sådan värdering ger inte någon vidare uppsida. Vi ställer oss vid sidlinjen", avslutar Affärsvärlden.

Henrik Öhlin
henrik.ohlin@finwire.se, 0703-21 06 99
Nyhetsbyrån Finwire

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]