Publicerat 28 september, 2021

Affärsvärlden ger rådet att teckna Emilshus preferensaktier

Emilshus är ett fastighetsbolag som investerar i Småland. Bolaget noterar nu preferensaktier på First North med en direktavkastning på 7,2 procent. Aktierna ska börja handlas den 1 oktober.

Affärsvärlden hissar två varningsflaggor inom ramen för sin granskning av nyintroduktioner. Den första flaggande handlar om höga emissionskostnader, bolaget betalar 12 miljoner kronor i emissionskostnader, motsvarande 6,0 procent av erbjudandet. Den andra flaggan handlar om storaffär inför noteringen, bolaget har fastigheter värda 3,7 miljarder kronor och av dessa har förvärv för 1,4 miljarder kronor genomförts under 2021.

"Emilshus är ett litet fastighetsbolag med relativt hög belåningsgrad. Att risken därför är högre än i andra fastighetsbjässars preferens- och D-aktier är klart. Ägarbilden i stamaktien är dock bra. Att Sagax och NP3 är storägare kan ses som en garant mot att inget fulspel kommer ske i Emilshus preferens. Det skulle nämligen drabba Sagax och NP3:s rykte och i förlängningen deras egna respektive preferens- och D-aktier. Mot det resonemanget känns risken i Emilshus preferens låg och direktavkastningen lockande hög. Vi landar i rådet att teckna", skriver Affärsvärlden i sin slutsats.

Henrik Öhlin
henrik.ohlin@finwire.se, 0703-21 06 99
Nyhetsbyrån Finwire

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]