Publicerat 14 juni, 2024

Advokatfirma i Evergrande-kollapsen undersöker PwC och andra firmor för potentiella krav – Reuters

Advokater som utsetts av kinesiska fastighetsutvecklaren Evergrandes likvidatorer undersöker några av bolagets tjänsteleverantörer, inklusive tidigare revisionsfirman PwC för att potentiellt få tillbaka förluster för fordringsägare. Det säger flera källor till Reuters.

Evergrande beordrades i januari att likvideras av en domstol i Hongkong då bolaget misslyckades få fram en konkret omstruktureringsplan för sina offshoreskulder på 23 miljarder dollar.

Granskningen av advokaterna beskrivs som ett första steg mot en likvidation av Evergrande, vilken kan ta ett årtionde att färdigställa.

Det som utreds är bland annat rollen som PwC spelade, enligt källorna. Separat granskas också andra institutioner som tillhandahöll finansiella eller andra tjänster till Evergrande.

Det är oklart om några åtgärder kommer att vidtas efter att utredningen avklarats.

PwC har varit i rampljuset sedan Kinas värdepappersregulator sagt tidigare i år att Evergrande hade överskattat sina intäkter vid främsta dotterbolaget Hengdu med 78 miljarder dollar över en tvåårsperiod fram till och med 2020. Till följd av detta riskerar PwC en nota på minst 1 miljard yuan och kan tvingas stoppa vissa verksamheter på Fastlandskina, rapporterade Bloomberg förra månaden.

Samtliga omnämnda parter har avböjt att kommentera.

https://www.reuters.com/world/china/evergrande-liquidation-law-firm-probing-pwc-others-potential-claims-sources-say-2024-06-14/

Reno Santic
Nyhetsbyrån Finwire
https://twitter.com/finwire
newsroom@finwire.se

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]