Checka av Fastighetstidningens tips inför semestern. Foto: Shutterstock.
Publicerat 22 juni, 2016

9 tips att checka av inför semestern

Bjud inte in tjuven i sommar. Och slippa hantera en översvämmad källare mitt under semestern kan ju vara rätt skönt. Här är ett par saker att tänka på när huset töms och uppmärksamheten minskar.

1. Belysning

[ Annons ]

Att satsa på god belysning är en av de mest effektiva investeringarna för ökad trygghet. Det skapar inte bara en tryggare känsla utan får även tjuven att tveka. Utgå från en helhetsplan annars finns det risk att ljuskällor tar ut varandra.

2. Bort med gömställen

Klipp ner buskage för att skapa god insyn.

3. Stoppa fasadklättraren

Försvåra möjligheten att klättra på fasaden. Se över stuprör och träd. Håll extra koll om det ställts upp byggställningar, bäst är såklart att undvika den typen av jobb under sommarmånaderna.

4. Undvik översvämning

Fler kraftiga skyfall är en konsekvens av miljöförändringarna. Rensa stuprör och se över avrinningen intill huset så at vatten inte kan rinna in i källaren.

5. Kolla skalskyddet

Passa på att ta en runda och se över att dörrar går att stänga och låsa. Balkongdörrar nära markplan bör vara utrustade med låsbart handtag.

6. Byt kod!

Se bara till att de boende hinner få den nya dörrkoden innan de drar på semester.

7. Undvik brand

Det är alltid läge att gå brandronden – särskilt nu! Kolla att brandvarnare och att eventuella släckare är okej. Utrymningsvägarna ska vara framkomliga och nödbelysning ska fungera. Byt ut blinkande lysrör som kan orsaka överhettning.

8. Slipp vattenskador

Alla som har installerat disk- och tvättmaskin och andra vattenanslutna maskiner kan väl stänga av vattnet när de reser bort?

9. Håll efter

Se till att gräsmattan klipps under sommaren. Regelbunden skötsel och tillsyn ger ett tryggt intryck.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]