[ Annons ]

Publicerat 16 juni, 2020

Peab bygger färjelägen i Trelleborg

Peab har fått uppdraget att bygga två nya färjelägen inklusive ramper samt en ny sidoramp till ett befintligt färjeläge i Trelleborgs hamn.

För att bygga ut hamnen krävs bland annat att helt ny mark anläggs, där det idag är hav. Det nya skapas det nya hamnområde skapas hjälp av muddermassor som tas upp från havsbotten och som stabiliseras och asfalteras. Cirka 700 meter spont anläggs för de nya kajkonstruktionerna. Dessutom sker grundläggning och uppförande av ramper och övrig hamnutrustning. Peab ansvarar för projektering och konstruktion av samtliga åtgärder som ingår i projektet.

De nya färjelägena innebär att dagens fartygstrafik flyttas längre bort från centrala Trelleborg, vilket ger stora miljöfördelar, bland annat för luftkvaliteten. Men det resulterar även i bättre logistik, kortare tid och ökad säkerhet vid manövrering av fartygen inom hamnområdet. Det senare är av stor vikt för en hamn med så mycket trafik.

[ Annons ]

– Vi ser fram emot att vara delaktiga i att utveckla hamnen och att bidra till Trelleborgs hamns vision om att stärka sin position som Östersjöns effektivaste och klimatsmartaste hamn. En av Peabs styrkor är att vi är lokala och kan säkerställa rätt resurser under hela projektet, från komplicerad grundläggning till färdig och driftsatt anläggning, säger Göran Wiking, regionchef på Peab

Beställare är Trelleborgs Hamn och kontraktssumman uppgår till 328 miljoner kronor.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]