[ Annons ]

Publicerat 21 februari, 2017

8 av 10 accepterade hyreshöjningen efter strandningarna

Enligt statistik från Fastighetsägarna Syd valde 8 av 10 att acceptera fastighetsägarnas förslag på ny hyreshöjning för 2017 efter de strandande förhandlingarna i Skåne, Kronoberg och Blekinge.

Höjningen varierade mellan 0,9 – 1,25 procent beroende på i vilken kommun hyresgästen bor.

[ Annons ]

– Vi är glada att hyresgästerna tycker att hyreshöjningen är rimlig. Hänger inte hyresutvecklingen med finns en risk att intresset för att äga och förvalta hyresrätter minskar och det kan leda till att de på sikt försvinner, säger Susanne Rikardsson, vd på Fastighetsägarna Syd.

Strandningarna omfattar 27 kommuner i Skåne, Kronoberg och Blekinge och berör totalt 38 500 hyresgäster.

2 av 10 hyresgäster (vilket motsvarar cirka 7 600 hushåll) valde att betala in den gamla hyran. Dessa hyror kommer nu att avgöras i hyresnämnden.

Vad tror du om utsikterna för ett avgörande för de resterade hyresgästerna i hyresnämnden?

– Jag tror dessvärre att det kan bli besvärligt för hyresnämnden, inom nuvarande organisation, då de så sent som i förra veckan aviserade att de inte har resurser att hantera så stora volymer, säger Susanne Rikardsson.

Fakta: Strandningarna

Det var i november som hyresförhandlingarna mellan Fastighetsägarna Syd och Hyresgästföreningen om 2017 års hyror strandade. Vid en strandning finns två alternativ,  antingen att vända sig till Hyresnämnden eller att göra upp direkt med hyresgästerna. Fastighetsägarna Syd rekommenderade sina medlemsföretag att vända sig direkt till sina hyresgäster och låta dem ta ställning till om den föreslagna höjningen var rimlig.

Statistiken från Fastighetsägarna Syds bygger på en insamling från medlemsföretagen. Svarsfrekvensen var cirka 80 procent.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]