Miljöminister Karolina Skog. Foto: Miljöpartiet.
Publicerat 22 augusti, 2018

Hisingen får ny och grön stadsgata

Björlandavägen på Hisingen i Göteborg blir stadsgata med grönska, bäck och stadsmiljö. Detta sedan regeringen beviljat drygt sex miljoner kronor från det nya stödet för grönare städer.

De 6,2 miljoner kronorna ska bland annat gå till dagvattenhantering och mer grönska och trivsel. Men det handlar inte bara om estetik. Träd och grönska hanterar nämligen ett extremt sommarväder bättre än asfalt.

[ Annons ]

– Grönska spelar större roll än många tror för att hantera mer extrema väder, som både översvämningar och värmeböljor, därför är det här stödet viktigt för den delen av staden, säger Ulf Kamne (MP), miljökommunalråd i Göteborg.

Ett exempel på det är enligt Miljöpartiets motivering att regnvatten fångas upp bättre av grönska, vilket gör att konsekvenserna av översvämningar inte blir lika allvarliga. Grönska är även att föredra när sommarvädret når mycket höga temperaturer. Om en yta som täcks av trädkronor i en stad utökas från 10 till 20 procent sänka temperaturen med upp till 8 grader, eftersom växtlighet absorberar värme från luften.

– Att använda naturens förmågor är det smartaste vi kan göra. Inte ens den bästa ingenjörskonst kan slå naturens förmåga att hantera de förändringar som vårt klimat står inför, säger miljöminister Karolina Skog.

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]