Bild: Grand hotel
Publicerat 20 december, 2017

Grand hotel får ny fasad

Grand hotel i Stockholm byter skepnad nästa år. Fasaden renoveras och får ett helt nytt utseende. Tanken är att omgörningen ska lyfta fram det bästa av olika perioder av husets historia.

Renoveringen inleds i början av nästa år och avtäckningen av den nya fasaden är planerad till våren. Färgen blir ljusockra och stuckaturer fasaddekorationer ska skapa ett ståtligt och inbjudande intryck.

[ Annons ]

– Med den nya fasaden vill vi berätta Grand Hotels historia. Med hjälp av den dokumentation som finns över de förändringar som huset genomgått, har vi tagit fram det bästa ur varje epok. Renoveringen gör det möjligt för oss att skapa symbios mellan utsidan och de upplevelser som finns innanför våra portar – som tillexempel Cadierbaren och den nyligen ombyggda Vinterträdgården där kulturhistorisk miljö kombineras med toppmodern teknik, säger Pia Djupmark, vd på Grand Hotel.

Grand Hotel har genomgått en rad olika förändringar sedan invigningen 1874. Den ursprungliga byggnaden var inspirerad av grundaren Régis Cadiers förebilder i Paris. Därefter renoverade arkitekten Ivar Tengbom både interiör och exteriör i nordiskt klassicistisk stil.

Dessutom har huset fått flera nya våningsplan och tillbyggnationer genom åren, som exempelvis Grand Hôtel Royal, Burmanska Palatset och Bolinderska Palatset.

– Det är få klassiska byggnader i Stockholm som ändrat utseende på samma radikala sätt som Grand Hôtel har gjort. Med en återställd och förnyad fasad är det inte bara Grand Hôtel som tydliggör sin historia, det ger även ett mervärde för Stockholms stadsbild och omkringliggande byggnader, säger arkitekt Per Kallstenius.

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]