5G är ett nät som har lite svagare signal inomhus och som ofta ska täcka stora områden utomhus medan wifi är ett lokalt inomhusnätverk som har lättare att ta sig igenom väggar och fönster.
Publicerat 21 juni, 2021

5G eller wifi på kontoret?

Trotjänaren wifi har fått konkurrens av nykomlingen 5G. Vilken av teknikerna lämpar sig bäst för det uppkopplade kontoret?

Alla pratar 5G just nu. Stockholm har exempelvis som mål att bli världens smartaste stad 2040 och den nya tekniken är en viktig nyckel för att nå det målet, med blixtsnabb hastighet och korta svarstider.

Den frågan många i fastighetsbranschen ställer sig nu är om 5G även kommer att konkurrera ut wifi i kontorsmiljöer.

[ Annons ]

Rent praktiskt fungerar de två teknikerna på samma sätt. Men det är viktigt att ha i åtanke att 5G främst är ett nät som ska täcka stora områden utomhus, medan wifi traditionellt är ett lokalt inomhusnätverk. Ungefär som hur vi använder 4G i telefonen på stan och wifi på kontoret och hemma idag. Frågan är hur det blir i framtiden.

Fastighetstidningen tog hjälp av Marcus Bäckrud, Sverigechef på wifi-leverantören Aruba, och Andreas Kristensson, chef för IoT och nya affärsområden på Telenor, för att reda ut begreppen.

Ett vanligt argument mot 5G inomhus är dålig täckning. Signalen är svagare jämfört med föregångaren 4G och har därför svårare att ta sig från sändaren utomhus och genom väggar och fönster in till kontoret.

 Men precis som när man använder accesspunkter eller meshnätverk för att förmedla wifi-signalen runt om i lokalen, kan 5G-signalen slussas vidare med hjälp av antennsystem.

– I de flesta fall klarar man sig med befintlig täckning. Om det inte går kan man installera antenner inne på kontoren. Om fler än 100 personer är på ett kontor kan man behöva mer kapacitet och då kan operatören installera en basstation, säger Andreas Kristensson.

Han tror inte på att ersätta ett wifi-nätverk med 5G i dagsläget, mycket beroende på att långt ifrån alla datorer och telefoner har tekniken inbyggd.

– Om wifi är den primära bäraren av data på kontor idag, så har 5G den rollen om kanske fem år. Men wifi kommer fortsatt att spela en roll, för bland annat besökare och de enheter som inte har 5G inbyggt, säger Andreas Kristensson.

Även wifi har uppgraderats. Den nya versionen wifi 6 är inte bara mycket snabbare, utan har även stöd för fler enheter och en smartare fördelning av bandbredd. Marcus Bäckrud menar att uppgraderingen av de bägge teknikerna möjliggör ännu fler synergier dem emellan i framtiden.

– Jag ser inte wifi och 5G som konkurrerande, utan snarare att de har synergier. Ett bra exempel på hur wifi 6 och 5G kan komplettera varandra är när du kommer från en utomhusmiljö och går in i en fastighet. Tidigare har det alltid uppstått ett avbrott i uppkopplingen, men i wifi 6 finns tekniken att förhindra det. Det är framför allt viktigt i miljöklassade hus, där 5G-täckningen har svårt att ta sig igenom tjocka väggar och glas, säger han.

Jag tycker att man ska fortsätta att se wifi och 5G som kompletterande tekniker även i framtiden.

Marcus Bäckrud menar att man även bör tänka på att inte bara datorer och telefoner kopplar upp sig trådlöst på ett kontor.

– Många funktioner som exempelvis sensorer, värmesystem och övervakningskameror kopplar också upp sig trådlöst. De har alla olika standarder och det kan wifi hantera på ett bra sätt. Jag tycker att man ska fortsätta att se wifi och 5G som kompletterande tekniker med olika användningsområden och funktioner även i framtiden. I vissa specifika miljöer kommer 5G vara ett alternativ även i inomhusmiljöer, men inte i det stora hela. Samtidigt kommer wifi spela mindre roll i offentliga miljöer och mellan fastigheter, säger han.

Andreas Kristensson menar å sin sida att flexibiliteten och säkerheten talar mer för 5G i framtiden.

– Den stora fördelen med 5G är att kontorets säkerhetslösning kommer att fungera på exakt samma sätt var du än befinner dig, även om du befinner dig i Spanien på semester. Och alla enheter är direktuppkopplade mot operatören, så om jag hackar din telefon så kan jag inte komma åt din kollegas. Som företag behöver du i princip inte ha ett nätverk, säger han.

5G ersätter alltså inte wifi på kontoret i dagsläget. Hur det blir i framtiden återstår att se, eftersom det till stor del beror på i vilken takt tekniken anammas av företagen.

– Många stora pc-tillverkare lanserar laptops med 5G inbyggt nu. I framtiden kommer du vara online hela tiden. Så fort du fäller upp din laptop så är du online. Friktionen med olika lösenord till olika wifi-nät försvinner. Det tror jag talar för 5G, säger Andreas Kristensson.

Marcus bäckrud håller med och säger att vi i i framtiden kommer vara online jämnt oavsett vart vi befinner oss.

– Om den uppkopplingen sker via wifi eller 5G på respektive plats blir för användaren obetydligt så länge kvaliteten är hög. Företagen kommer få utvärdera sin väg framåt baserat på samma underlag nu som då: funktion, skalbarhet, pris, säkerhet, enkelhet och användarvänlighet, säger han.

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]