[ Annons ]

Det blir fler och fler digitala tjänster, och väldigt mycket av det tar vi för givet att det ska funka gör inte det inomhus. Då vill du som fastighetsägare kunna säkra en bra kundupplevelse och lita på att det finns en digital infrastruktur i byggnaden, säger Mikael Lundman, vd på Proptivity. Foto: Proptivity
Publicerat 11 juni, 2024

”5G är en vettig investering i de allra flesta fall”

Proptivity installerade sommaren 2023 ett operatörsneutralt nät i en fastighet vid Östermalmstorg i Stockholm. Erfarenheterna har varit goda, säger Mikael Lundman, vd på Proptivity.

Proptivity lanserade i juni 2023 som första neutrala infrastrukturoperatör i världen ett högpresterande 5G radioaccess nätverk (RAN) inomhus. Det var dessutom ett helt delat multi-operatörsnätverk, där alla operatörer blev inbjudna att ansluta sig utan kostnad. Proptivitys lösning passar dessutom den modell som Fastighetsägarna nyligen lanserade. Det är också så man bygger i flera länder till exempel UK.

Operatörerna själva har svårt att samarbeta då de är konkurrenter inom ett oligopol och det behövs en neutral part som inte är del av telekomvärdekedjan utan bara erbjuder infrastruktur till fastighetsägare.

[ Annons ]

Lösningen innebär att användare som jobbar i eller besöker fastigheten kan ta del av alla de möjligheter som 5G ger, till och med de gigabit-5G-abonnemang som operatörer erbjuder, överallt i fastigheten.

Med fullt utvecklad 5G, så kan enheter, från telefoner, datorer eller videokameror till framtida applikationer användas överallt i husen.

– Det blir fler och fler digitala tjänster, och väldigt mycket av det tar vi för givet att det ska funka gör inte det inomhus. Då vill du som fastighetsägare kunna säkra en bra kundupplevelse och lita på att det finns en digital infrastruktur i byggnaden. Och det var egentligen därför vi tog fram det här systemet, säger Mikael Lundman, vd på Proptivity.

Uppkopplade kunder eller hyresgäster är nöjda kunder. Moodys har, baserat på analys från WiredScore, experter på fastighetsdigitalisering, visat på att byggnader med bra uppkoppling – där mobiltäckning överallt är en viktig del – behåller hyresgästerna längre, har lägre vakanser (ca 3 procent) och dessutom ger cirka tre procent högre hyra per kvadratmeter.

Samtidigt, enligt Mikael Lundman, är de flesta fastighetsägare är ganska oinsatta i hur det fungerar – de vill bara kunna berätta för sina hyresgäster att det funkar i hissen och till och med i garaget och vidare med bilen utan att det bryts. Dessutom vill man som fastighetsägare kunna lita på att det också finns täckning för sensorer, kameror och informationssystem och att detta gjort med framtidssäker och miljöoptimerad teknologi.

– Vi pratade mycket med fastighetsägare för att förstå vilka behov och krav de hade, och gjorde en lösning där vi kan få in alla operatörer i samma system och med förmågor att leverera de förmågor som 5G ger med gigabithastigheter.

Vi tror att det är en vettig investering i de allra flesta fall som fastighetsägare att säkra upp att det finns en bra digital upplevelse i fastigheten och kraven från hyresgästerna kommer bara att öka.

Han säger att deras lösning också är miljövänlig; det är kanske bara en tredjedel så mycket material som operatörerna behöver använda.

– Den senaste teknologin är jätteenergieffektiv. Vi har små boxar som vi sätter in till skillnad från de stora basstationer som körs i det gamla passiva basnätet vi har idag.

Nu har de kört systemet ett år och Mikael Lundman tycker det gått som förväntat, det vill säga problemfritt.

– Det har varit fallit ut väldigt väl. Dels är det en fantastisk prestanda i huset och sedan har vi byggt mycket automatiseringar och delar till systemet så att vi lätt kan skala ut det och passa in i operatörernas stödsystem.

Sen den ständiga frågan – vem ska betala för 5G-nätet: fastighetsägaren eller operatörerna?

– Min bild är att operatörerna idag har en ganska ansträngd situation. De har haft en ökad kostnad för energi och de har väldigt stora ”commitments” för att få ut 5G i samhället. Så de har inte riktigt de finansiella musklerna att bygga inomhusnät i stor skala också.

Han menar därför att om man som fastighetsägare vill vara uppkopplad på riktigt, ja då får man betala för det.

– Inget tvingar en fastighetsägare att bygga ut det här nätet. Men vi tror att det är en vettig investering i de allra flesta fall som fastighetsägare att säkra upp att det finns en bra digital upplevelse i fastigheten och kraven från hyresgästerna kommer bara att öka. Annars får man lita till slumpen – antingen har man täckning, eller så har man inte täckning. Det är precis därför vi tagit fram den här lösningen där fastighetsägaren faktiskt kan jobba med en part. Vi har ju själva en ganska stor kunskap inom telekom, så de kan vända sig till oss och så designar, installerar och övervakar vi systemet i hela huset.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]