[ Annons ]

I dag överlämnar finansminister Magdalena Andersson sin budgetproposition för 2016 till riksdagen. Som regeringen redan tidigare gjort känt är det jobb, klimat och utbildning som ligger i fokus för de kommande satsningarna.
Publicerat 21 september, 2015

5,5 miljarder till bostäder i regeringens nya budget

I dag överlämnar finansminister Magdalena Andersson sin budgetproposition för 2016 till riksdagen. Som regeringen redan tidigare gjort känt är det jobb, klimat och utbildning som ligger i fokus för de kommande satsningarna.

Totalt föreslås investeringar på 5,5 miljarder kronor på fler bostäder, snabbare byggande och bättre boende.

[ Annons ]

– Vi behöver investera mer i bostäder, så att folk kan flytta dit där jobb finns, men det blir även jobb när man bygger, säger Magdalena Andersson (S), finansminister.

Regeringen har höga ambitioner för Sveriges klimatomställning med ett långsiktigt mål om att landet på sikt ska ha hundra procent förnybar energi.

– Klimatutmaningen är den stora utmaningen för vår generation. I höst sker ett stort toppmöte i Paris som handlar just om klimatet. Här gör regeringen satsningar för att visa vilka höga ambitioner vi har för den svenska regeringen sida vad gäller att investera mer i klimatomställningen både i Sverige men också internationellt, berättar Magdalena Andersson.

I förra veckan presenterade regeringen en kraftig förstärkning av solinvesteringsstödet för att skynda på utbyggnaden av solcellsanläggningar. Stödet ska ökas till 390 miljoner kronor per år mellan 2017 och 2019. Nästa år satsas 225 miljoner kronor. Totalt omfattar satsningarna 1,4 miljarder kronor på solceller fram till år 2019.

Om utgångsläget säger finansministern att tuffa beslut har varit nödvändiga för att få bukt på statsfinanserna.

– Vi hade stora underskott i de offentliga finanserna när vi tog över för ett år sedan. Det är en del tuffa beslut som vi har tvingats att fatta. Dels om att göra omprioriteringar i de åtgärder som redan finns, men det handlar också om att höja en del skatter. Det har varit en del smärtsamma beslut, men det stärker Sverige långsiktigt och fortsätter;

– Vi löser inte arbetslösheten, de låga skolresultaten eller klimatutmaningen med ytterligare nedskärningar och kortsiktiga skattesänkningar. För att möta dessa utmaningar behöver vi investera i Sverige. I bostäder och infrastruktur, i kunskap och konkurrenskraft, i omställningen till ett hållbart samhälle, avslutar finansministern.

Mer i Fastighetstidningen:

”Värdeskapande infrastruktur krävs för fler bostäder”

Fastighetsägarna Sveriges vd Reinhold Lennebo kommenterar regeringens budgetproposition. Läs hans krönika här

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]