Social housing, bostadsbidrag eller ett ökat byggande? Hur man skapar bostäder för alla, även de mest resurssvaga hushållen, var temat på Fastighetsägarnas första seminarium under onsdagmorgonen.
Är bostad till alla en utopi eller utmaning? Den frågan skulle Fastighetsägarnas första seminarium under onsdagmorgonen svara på. Per Sandberg, socialchef i Växjö och representant från Föreningen Sveriges Socialchefer inledde och beskrev sin uppfattning av situationen hos Sveriges socialtjänster.
– Bostadsfrågor har blivit en av de största frågorna som vi har. Konsekvenserna av det som idag händer på bostadsmarknaden hanteras i slutändan av socialtjänsten och i Växjö idag handlar 50 procent av vår tid om boendefrågor.
Per Sandberg menar att det inte bara beror på bostadsbristen utan att det även idag är tuffare krav på de boende.
– Vi måste se till att de boende får behålla sina bostäder. Där är det väldigt viktigt med dialog med bostadsbolagen för att se till att människor med problem får stanna kvar. Problemen på bostadsmarknaden har lett till att det är lättare att bli av med en bostad än att få den, säger Per Sandberg och fortsatte:
– Jag tycker inte att det är ett hem att som familj ha ett andrahandskontrakt.
Med i seminariet var även Stefan Svanström (KD), Gabriel Wikström (SSU), Hans Lind från KTH och Christel Darvik Armstrong, vd på Stena Fastigheter. Christel Darnvik Armstrong menar att även om det sociala ansvaret att alla har en bostad är viktigt, är det inte de privata fastighetsägarnas främsta ansvar.
– Vår primära uppgift är att ge ett bra boende till alla våra hyresgäster. Sedan kan man ta på sig ett större ansvar om man väljer det. Och vi på Stena tänker att om vi bryr oss om våra hyresgäster så bryr de sig om våra hus. Men vi är inte tränade till att hantera de sociala frågorna, det är inte vår kompetens. Men vi vill gärna närma oss socialtjänsten. För faktum är att det är ju vi som märker först om en familj hamnar på glid. Och kan man då förhindra att man förlorar sin bostad är det väldigt bra.
Hans Lind menar att det måste vara ytterst riksdag och regering som har ansvaret för att se till att det finns boende. Och hans lösning på problematiken var bestämd.
– Vi måste fundera på vad det är som gjort den här frågan så het. Och svaret är enkelt: Vi har byggt alldeles för lite. Och när det gäller att få bostäder till alla är ett ökat bostadsbyggande en nyckelfråga.
Ett alternativ som diskuteras för de som har svårt att ta sig in på marknaden är social housing, bostäder specifikt för resurssvaga hushåll. Ett omdiskuterat ämne i Sverige, och så även under seminariet.
– Jag är inte för social housing, det finns andra lösningar. De allra billigaste bostäderna kommer vi alltid hitta i det befintliga beståndet och för att lösa problemet så måste vi få igång flyttkedjorna. Vi jobbar med sociala kontrakt, och vi kan tänka oss att öka upp det här om vi får ett bra samarbete med socialtjänsten, sa Christel Darvik Armstrong,
Riksdagspartierna har sedan länge varit överens om att social housing inte är något för Sverige (Läs mer: ”Dags för social housing”), där rädsla för stigmatisering av bostadsområden är ett argument. Men Gabriel Wikström från SSU öppnade dörren på glänt.
– Vi tycker inte att social housing är så märkvärdigt! Det är ett av flera alternativ man bör titta på.
Men Per Sandberg från socialtjänsten menade att vilken typ av bostad är inte så viktigt.
– Jag tror att många av de familjer skiter faktiskt i om de blir stigmatiserade eller inte. De vill ha tak över huvudet, om det ligger i miljonprogram eller inte bryr de sig inte om.