Fastighetstidningen intervjuar Ingvar Carlsson, fd statsminister som i en debattartikel i SvD tycker att dagens politiker måste titta på hur man löste bostadskrisen på 60-talet. Varför skrev du?
– Det var SSU som förde fram förslagen på ett miljonprogram och jag var då SSU-ordförande. Sedan följde jag utvecklingen fram till jag blev bostadsminister 1973.
Och du vill se en liknande satsning i dag?
– Det borde byggas dubbelt så mycket som i dag. Når man upp till 40 000 nya bostäder per år är det ju inte ens hälften av det vi åstadkom på 70-talet.
Nu blev väl inte allt så bra av det ni byggde?
– Det där är mest förtal. En stor andel var villor, radhus, bostadsrätter och små flerbostadshus, men varje gång det talas om miljonprogram visar man bilder från Rosengård och andra områden där problemet är integration och inte husens kvalitet.
Då fanns subventioner. Går det att bygga utan stöd?
– Jag vill inte gå in på den dagspolitiska debatten – tycker jag gjorde mitt på 60-talet. Vi har en bostadsminister men ingen bostadspolitik i dag. Den går inte bara att skylla ifrån sig på att marknaden inte gör sitt.
Tror du bostadsbristen blir en valfråga?
– Jag vill inte kommentera aktuella politiska frågor. Gör jag det sitter jag snart i en massa morgonsoffor och det orkar jag inte med längre.