Foto: Studentbostadsföretagen
Publicerat 24 april, 2017

Rekordmånga studentbostäder byggs i år

Inte sedan 2002 har nyproduktionen av studentbostäder varit så hög. Under 2017 förväntas närmare 4 000 studentbostäder stå klara, enligt årets lägesrapport om Sveriges studentbostadsbyggande, vilka kan läggas till de drygt 2 500 studentbostäderna som färdigställdes 2016.

– Över 6 000 nya studentbostäder på två år är ett mycket välkommet tillskott på en marknad som på många sätt är obalanserad, säger Martin Johansson, generalsekreterare på Studentbostadsföretagen, i ett pressmeddelande.

[ Annons ]

Framförallt sker nyproduktionen i Stockholm där åtta av tio studentbostäder byggs under 2017. Det är enligt Stockholms studentbostäder bland annat en effekt av samverkansprojektet Sthlm6000+ som avslutas nu i år.

– Sthlm6000+ har på ett unikt sätt samlat kommuner, länsstyrelse, högskolor, studenter och byggherrar för att gemensamt skapa förutsättningar för byggande, vilket har det gett en målmedvetenhet som inte riktigt funnits förut, säger Ingrid Gyllfors, vd på Stockholms studentbostäder.

Studentbostadsaktörerna själva pekar också på att det ökade byggandet fått fart av att lägre bullerkrav skapar mer tillgänglig mark och ökat fokus från kommunerna.
Fortfarande saknas dock runt 17 000 studentbostäder enligt Studentbostadsföretagen.

– Bättre förutsättningar för att skapa fler studentbostäder bör vara ett fortsatt prioriterat område för såväl regeringen som kommuner, till exempel genom snabbare planprocesser, bättre marktillgång och förenklat regelverk, säger Martin Johansson.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]