Publicerat 19 april, 2018

3 x vinst i Mipim Awards

Favoriter på arkitekturtävlingen i Cannes.

1. Maersk-tornet i Köpenhamn kammade hem förstapriset i kategorin Best Healthcare Development. Tornet är en forskningsbyggnad som kommit att bli ett nytt landmärke i Köpenhamn och länkar samman universitetet med stadskärnan. Byggnaden inrymmer både forsknings- och undervisningsfunktioner, ett konferenscenter med hörsalar och mötesrum med flera tekniska lösningar. Byggnaden har ritats av det danska arkitektkontoret C.F. Møller Architects.

2. I Mipims tävling för bästa framtida projekt, Architectural Review Future Project Awards, blev det svensk vinst för White Arkitekter med Skellefteå Kulturhus. Juryn ansåg att White ritat ett elegant hus i trä som hållbart byggnads­material, vilket har gett en god visuell effekt. Detaljerna är väl utförda och ljuset fångar träets mjukhet. Interiören är lika övertygande som exteriören, menade juryn.

3. Även belgiska Antwerpen och arkitektbyrån Zaha Hadid Architects kammade hem pris i kategorin Best Refurbished Building för projektet Antwerp Port House. Hamnhuset är en påbyggnad på en tidigare brandstation som knyter ihop staden med den levande hamnverksamheten. Glasytan på byggnaden omges av vatten och gör att byggnaden glittrar, vilket skapar en illusion av att den påbyggda diamantliknande kupolen är genomskinlig.

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]