Per Lundström / Belatchew Arkitekter och Sveafastigheter Bostad / André Pihl, Wingårdhs
Publicerat 16 januari, 2019

3 x svävar som på moln

Inte alla byggnader är fast förankrade i marken. Här är tre exempel på mer luftburna skapelser.

1.Tree Hotel i den lilla byn Harads utanför Boden har världskändisar som Kate Moss och Justin Bieber bott. Hotellrummen är belägna uppe bland trädtopparna. Varje rum är en unik skapelse signerad några av Skandinaviens främsta arkitekter. Den moderna designen, förenat med skogens lugn, sägs skapa en omedelbar känsla av lyxig rekreation. Trädrummen är belägna fyra till sex meter över marken, med en hänförande utsikt över Luleälven.

[ Annons ]

2. Ett svävande hus i Hagsätra. Det ska bli verklighet när Belatchew Arkitekter tillsammans med Sveafastigheter Bostad nu fått markanvisning att bygga ett nytt landmärke i Hagsätra Centrum. Med 130 hyresbostäder som inrymmer alltifrån kompis- och kollektivlägenheter till utrymmen för co-working, cykelverkstad och Sveriges minsta biograf, kommer det vinnande förslaget gå under namnet Hagsätra hubb. Belatchew Arkitekter ville ge Hagsätra en ny modern siluett, där husets högdel ger intryck av att sväva i luften.

3. För att kunna expandera vårdcentralen i Bergsjön i Göteborg köptes ett stycke luft över parkeringsplatsen i centrum. Wingårdhs arkitekter har ritat byggnaden med fasader i starka färger som ger ett rörligt intryck när man passerar. Fasadens lekfulla glasmönster har förvandlat platsen ovanför den ödsliga parkeringsplatsen till områdets mittpunkt.

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]