Foto: Björn Lofterud / Okidoki Arkitekter / Felix Gerlach
Publicerat 18 april, 2019

3 x stilig spis

Arkitekterna tar sig an våra krogmiljöer. Här är tre exempel på inspirerande restauranger där inredningen har fått ta plats.

1. Stadshuskällaren har fört ett liv i skymundan på senare år. Nu är det annat ljud i skällan, sedan Jonas Bohlin från Jonas Bohlin Arkitektkontor och med restauranger som Sturehof, Riche, AG och Rolfs Kök på sitt cv, ritat den nya inredningen. Restaurangen invigdes 1922 och mycket av den nationalromantiska känslan är bevarad och förlagan till matsalsstolen hittade Jonas Bohlin stående i en korridor på Stadshuset.

[ Annons ]

2. Precis som Stadshuskällaren är Mr P med i boken Äta ute – arkitekturen och maten (Arkitektur Förlag). Ritad av Okidoki Arkitekter och med en ljussättning som hämtad ur en Edward Hopper-målning är Mr P både stram, stilig och välkomnande. Vinröda och gröna toner bryts av mässing och obehandlat stål. Borden är klädda i skinn och golven är av kalksten, allt för att skapa en tidlös känsla. Den familjära känslan accentueras av det öppna köket som agerar fond i restaurangen.

3. Malmö Saluhall är belägen i ett kulturminnesmärkt godsmagasin. Kjellander Sjöberg Arkitektkontor ligger bakom inredningen och formgav en unik möbelfamilj för saluhallens gemensamma ytor. Den industriella känslan genomsyrar lokalerna och skapar tillsammans med de varma trädetaljerna, takbjälkarna och betonggolvet en välkomnande mix av hårt och mjukt. Viktigt för Kjellander Sjöberg var att möblemanget skulle se ut som att de funnits i byggnaden sedan tidigare.

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]