Frans Schartaus Handelsinstitut / Campus Flemingsberg / Sjöviksskolan. Foto: Mattias Södermark / Felix Gerlach / Jacob Landin.
Publicerat 6 september, 2019

3 x skolstart

Landets elever är tillbaka i skolbänkar och föreläsningssalar, byggnader som kanske inte alltid förknippas med nyskapande arkitektur. Men här är tre exempel på arkitektoniskt intressanta lärandemiljöer för alla åldrar.

1. Frans Schartaus Handelsinstitut från 1915, ritades i nationalromantisk stil av Knut Nordenskjöld. Mellan 2016 och 2018 genomgick huset en omfattande men varsam renovering och fick ny ventilation, el och teknik. Alla ytskikt återställdes till originalskick, personalrum och klassrum fick glasdörrar för att skapa öppenhet i lokalerna och ett kök med tillhörande matsalar inreddes.  Byggnaden nominerades till ROT-priset 2019 i skarp konkurrens med bland andra Nationalmuseum och Stadsmuseet.

[ Annons ]

2. Det nya materialet Butong ger arkitekterna nya möjligheter. Det är en sammanslagning av bubbelplast och betong till en formbar och semitransparent 3D-struktur. Detta utnyttjade Tengbom när man ritade de två sfärformade föreläsningssalarna som möter besökaren som kliver in i ljusgården i NEO. Det är den sista biten i Campus Flemingsbergs Life Science-kluster.

3. På toppen av Årstaberg i Stockholm ligger den helt nya Sjöviksskolan. Ett välbehövligt tillskott i ett snabbt växande område med fler än tusen nya lägenheter i närområdet. Här har SISAB skapat en skola för 1 200 barn på en sluttande tomt, med matsal i suterräng och idrottshall insprängd i berget. Skolan öppnar den första delen i augusti 2019 och den slutliga delen i januari 2020.

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]