Publicerat 20 februari, 2018

3 x nya stadsmiljöer

Runt om i landet förändras våra stadsmiljöer. Här är tre exempel på platser som nu ska få sig ett arkitektoniskt lyft och samtidigt skapa nya mötesplatser för stadens invånare.

1. Med den nybyggda Stenpiren i centrala Göteborg har det skapats en kommunikationsnod för båtar, bussar, cyklar och fotgängare. Platsen, som ritats av Sweco, var tidigare otillgänglig för allmänheten på grund av privat kajverksamhet och trafikleder. Nu har projektet tagit emot pris för årets bästa landskapsarkitektur på branschorganisationen Sveriges Arkitekters arkitekturgala. Juryn föll för det goda hantverket och genomförandet som gjort det möjligt för de tidigare avstängda ytorna att bli en öppen och fin plats i staden.

[ Annons ]

2. Hallonbergen centrum ska få sig ett rejält lyft. Sundbybergs stad har därför inlett ett samarbete med fastighets-ägaren Balder. Här ska ett nytt hotell byggas och utöver det får centrumet även ett nytt torg som ska ramas in av restauranger, butiker och en saluhall.
I nära anslutning till centrumet kommer så småningom 800 hyres- och bostadsrätter byggas. Målsättningen är att skapa fler mötesplatser och boendeformer som attraherar många människor och ökar trivseln och tryggheten i området.

3. I Stockholm är planeringen av den nya stadsdelen Södra Skanstull i full gång.Området är tänkt att knyta samman Södermalm med Gullmarsplan som idag främst präglas av den trafik som genomkorsar området. I planprocessen har människor som arbetar och bor i området fått möjlighet att tycka till om stadsutvecklingen vilket gjort att projektet nu tilldelats Planpriset. Juryn gjorde tummen upp för den starka lokala förankringen .

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]