Foto: Blåkläder och Matti Östling.
Publicerat 9 januari, 2018

3 x normkritik: Form som bryter norm

Med utställningen Norm Form som visas på arkitekturmuseet ArkDes i Stockholm vill curatorerna undersöka frågeställningar om tingens betydelse och hur de formar våra liv.

I utställningen lyfts verk med en normkritisk design och arkitektur fram som utmanar sociala normer och maktstrukturer.

[ Annons ]

1. Ett exempel är hantverkskjolen som Marcus Jahnke, doktor i design som arbetar med normkreativ design och innovation på RISE, har tagit fram som ett försök till att skapa ett bekvämt arbetsplagg för alla, oavsett kön. Detaljer som finns på traditionella hantverkskläder – som ett tungt och tåligt material, svart färg, många fickor och hammarhälla – har framhävts särskilt för att fler ska känna sig bekväma i plagget.

2. Ytterligare två föremål som visas i utställningen är borren Dolphia och stavmixern Mega Hurricane Mixer som 2006 skapades av Karin Ernberger. Genom att låta de två verktygens formspråk byta plats med varandra ville Ehrnberger belysa hur produkter könskodas genom design. Stavmixern Dolphias formkropp är inspirerad av delfinens anatomi som uppfattas som snäll.

3. Mega Hurricane Mixer har fått en form inspirerad av örnens anatomi. Här har formen förstärkts för att ge intryck av styrka och kraft. Startknappen är inspirerad av avtryckaren på ett vapen för att inge respekt.

Utställningen Norm Form pågår fram till den 11 februari 2018.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]