[ Annons ]

Publicerat 20 mars, 2018

3 x ljus i mörkret

Drömliknande landskap i sagornas värld. Här är tre exempel på ljusinstallationer runt om i landet som lyser upp i mörkret.

1. Helsingborgs stad sätter ljus på stadskärnan genom spektakulära ljus- och ljudinstallationer. I februari gick startskottet för evenemanget Drömljus med hela 40 ljusinstallationer. Bland annat visades den världsberömda ljusdesignern Marie-Jeanne Gauthés 3D-animation Chatty Walls på Rådhusets fasad, över tre meter höga buketter av varmt lysande pioner på St. Jörgens plats och strålande glödlampor i jätteformat i Stadsparken. En tredjedel av installationerna har nu blivit permanenta som en del av stadens trygghets- och tillgänglighetsarbete.

[ Annons ]

2. Åre kommun har tillsammans med Ljusarkitektur och Skistar byggt ett sagoland i en 3,5 kilometer lång familjeskidbacke. Ljusinstallationerna i backen baseras på nordiska sagor om jättar och troll och har tagits fram tillsammans med författaren Mathias Knave. Här åker du förbi orange glödande pelare som påminner om jordens glödande innanmäte, ett dynamiskt månskimrande ljus, glittrande stenar och gömda skatter. I slutet av backen finns en ljustunnel som sägs utgöra gränsen mellan jättarnas och människornas värld.

3. I Rinkeby har utkiksplatsen Rinkeby-terassen byggts upp som en urban plats där människor kan mötas. Terrassen består av en träkonstruktion där insidan är belyst för att synas nedifrån fältet från Kistahållet och avteckna sig som en spånlykta i varmt glödljus. Konstruktionen ger platsen, som på håll avtecknar sig likt en lykta, en dramatisk form.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]