Kikås Upcycling-galleria / Upcycle Studios (Lendager Group, Foto: Rasmus Hjortshøj – COAST) / Hjärtat av Selma stad (White)
Publicerat 10 januari, 2020

3 x återbruk

Gammalt är det nya svarta, anser allt fler arkitekter. Här är tre exempel på ny arkitektur med återbruk i centrum.

1. Kikås Upcycling-galleria i Mölndal skulle göra återvinning till ett resmål. Byggd i återbrukat material skulle återbruksprocessen synlig-göras genom ett interaktivt besök, samtidigt som människor fick möjlighet att se hur återvinningsmaterial förädlas till nya produkter. Men tiden var inte mogen för den här typen av cirkuläritet, så projektet lades ner. Ansvarig arkitekt Anna-Maria Blixt menar dock att återbruk är framtiden.

[ Annons ]

2. De tre våningar höga radhusen i Köpenhamnstadsdelen Örestad som utgör Upcycle Studios är unika i sitt slag. De är nämligen till stora delar byggda av återbrukat material. Fönsterglasen är hämtade från gamla industri- och bostadsbyggnader på Nordjylland, och betongelementen består delvis av betongavfall från Köpenhamns tunnel-bana. Arkitekterna, Lendager Group, menar att man genom återbruket sparat 75 procent i koldioxidavtryck.

3. En ny stadsdel växer fram runt Selma Lagerlöfs torg i Göteborg. Hjärtat av Selma stad, medborgarhuset Selma stadsdelshus, har kultur och cirkularitet i fokus. White har inrett 6 200 kvadratmeter med nära 100 procent återvunna möbler; alltifrån reklamerade möbler till snickarslattar från andra entreprenader. För att ge möblerna en sammanhållen rumskaraktäristik skapades en stämpel med husets namn, som man taggade varje interiör med.

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]