[ Annons ]

Socialdemokraterna vill göra SBAB till en motor för kapitalförsörjning och föreslår att staten genom SBAB lånar ut kapital för nybyggnation.
Publicerat 2 maj, 2014

3 miljarder till fler bostäder

Socialdemokraterna vill göra SBAB till en motor för kapitalförsörjning och föreslår att staten genom SBAB lånar ut kapital för nybyggnation.

I sitt tal under första maj sa Stefan Löfven att socialdemokraterna vill ge stöd åt kommuner som bygger nya hyresrätter och bonus till de som bygger till studenter och unga. Han lanserade också ett nytt förslag där SBAB ska låna ut kapital till nyproduktion.

[ Annons ]

– Vi har en bostadsbrist som är alldeles för hög, det hindrar folk att få jobb och unga människor att starta sina vuxna liv. Vi vill bygga bort bostadsbristen genom att göra SBAB till en motor för kapitalförsörjningen, sade Stefan Löfven på en pressträff idag.

Socialdemokraterna vill att SBAB ska tillföras 3 miljarder kronor. Dessa medel ska SBAB sedan låna ut till allmännytta, byggföretag och kommuner för nybyggnation. Det gäller både hyresrätter och bostadsrätter. Socialdemokraterna listar, på sin hemsida, krav för utlåningen.

  • Såväl kommuner som byggbolag anger att ett viktigt skäl till att det byggs för litet är bristen på kapital. Detta gäller särskilt för hyresrätter. Avkastningskrav och tidshorisonter som är mer anpassade för bostadsrätter än för hyresrätter.
  • Utlåningsvillkoren ska vara goda och långsiktiga, men inte subventionerade. Verksamheten ska ge långsiktig avkastning.
  • Det långsiktiga ägandet och förvaltningen av de nyproducerade bostäderna ska andra stå för. Den nya verksamheten kan använda SBAB:s kompetens, men i ekonomiskt hänseende ska verksamheten hålls strikt åtskild från SBAB:s befintliga verksamhet. Nuvarande kunder i SBAB påverkas inte.
  • Utgångspunkten är 3 miljarder kronor i eget kapital för denna verksamhet.

 

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]