[ Annons ]

87 600 nya hyresrätter behövs för att fylla behovet av egen bostad bland unga vuxna. Det säger Hyresgästföreningen i sin senaste rapport om unga vuxnas boende i Sverige.
Publicerat 21 maj, 2013

290 000 unga vuxna skulle vilja flytta hemifrån – men kan inte

87 600 nya hyresrätter behövs för att fylla behovet av egen bostad bland unga vuxna. Det säger Hyresgästföreningen i sin senaste rapport om unga vuxnas boende i Sverige.

Det råder idag ett stort gap mellan hur unga vuxna bor och hur de skulle vilja bo. Enligt Hyresgästföreningens rapport Unga vuxnas boende i Sverige 2013 skulle 290 000 unga vuxna vilja ha en egen bostad men bor hemma. 23 procent av de unga vuxna i undersökningen bor hos sina föräldrar.

[ Annons ]

–  Att som ung vuxen kunna bo i ett eget boende borde inte vara en lyx för ett fåtal. Det borde vara en självklarhet för alla. Självklarheten ligger i att bostadsfrågan är avgörande för hur vi lever våra liv. Bostaden är en förutsättning för att vi unga vuxna ska kunna utveckla våra drömmar, vår självkänsla och i förlängningen hela samhällets välmående, säger Karolina Lemoine, rapportförfattare och utredare på Hyresgästföreningen.

Idag bor 51 procent av Sveriges unga vuxna bor i egen bostad det vill säga bostadsrätt, eget hus eller hyresrätt med förstahandskontrakt. Det är den lägst uppmätta andelen någonsin i Hyresgästföreningens rapporter. Enligt rapporten menar 40 procent av deltagarna att det skulle passa dem bäst att bo i hyresrätt.

Av de som har egen bostad bor 28 procent i hyresrätt, jämfört med 39 procent 1997. Dessutom har många av de som bor i egen bostad svårt att klara av sina boendekostnader. I undersökningen uppger en av fem att de får ekonomisk hjälp av sina föräldrar och anhöriga att klara sitt uppehåller eller boendekostnader.

Rapporten bygger på intervjuer av unga mellan 20 och 27 år som genomförts av undersökningsföretaget SKOP i januari och februari 2013. 4 409 personer har deltagit i undersökningen varav 1 100 i Göteborgsregionen, 1 107 i Malmö och Lund, 1 102 i Stockholms län och 1 100 i övriga riket.

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]