Publicerat 18 januari, 2021

2020 var ett starkt fastighetsår i Sverige – Savills

Det omsattes fastigheter för 209 miljarder kronor förra året, vilket är 16 procent över det senaste femårssnittet och endast överträffat av rekordåret 2019 när transaktionerna uppgick till 221 miljarder kronor. Det skriver fastighetsrådgivaren Savills i ett pressmeddelande.

Fastighetsmarknaden verkar dessutom ha fått ångan upp mot slutet av 2020. I det fjärde kvartalet genomfördes det 241 transaktioner till ett värde av 75 miljarder kronor. Det räcker för att göra kvartalet till det starkaste som hittills uppmätts.

”Vi förväntar oss en fortsatt stark transaktionsmarknad under 2021. Tillgången på inhemskt och utländskt kapital är mycket god samtidigt som finansieringsvillkoren är fortsatt gynnsamma.” säger Lukas Theander, analytiker på Savills.

Fjolårssiffrorna visar också att bostadsfastigheter ökade sin andel av transaktionsvolymen med tio miljarder kronor (femårssnittet) till 61 miljarder, medan densamma för lager- och logistik steg med 13 miljarder till nästan 35 miljarder kronor, ett nytt rekord.

”Utländska investerare svarade för nästan hälften av transaktionsvolymen inom lager- och logistikfastigheter under 2020. Vi har även noterat att portföljpremier har betalats i samband med att utländska investerare byggt volym och skalbarhet genom sina förvärv”, säger Lukas Theander.

https://news.cision.com/se/savills-sweden-ab/r/fortsatt-styrka-pa-den-svenska-fastighetsmarknaden,c3269399

Reno Santic
Nyhetsbyrån Finwire
https://twitter.com/finwire

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]